Binnenland

Deze Dag Toen: Doctor Who voor het eerst op televisie

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Doctor Who voor het eerst op televisie

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 23 november 1963, werd de eerste aflevering van Doctor Who uitgezonden.

Doctor Who blaast dit jaar 54 kaarsjes uit. Voor wie geen Whovian is: de serie gaat over The Doctor, een alien (of nog preciezer: een Time Lord) die kan tijdreizen. Dat doet hij in zijn blauwe politiehokje annex tijdmachine de Tardis.

En nee, de serie heeft niet al 54 jaar dezelfde acteur voor het hoofdpersonage in dienst. Een Time Lord kan namelijk niet alleen maar tijdreizen, maar ook reïncarneren. Hij keert steeds in een nieuwe gedaante terug. De rol is de afgelopen decennia vertolkt door onder meer William Hartnell (1963 - 1966), Peter Davison (1981 - 1984), Matt Smith (2010 - 2014) en Peter Capaldi (2014-2017).

Elke Doctor heeft overigens zijn eigen catchphase. Onder meer “Hmmm. Hmmm. Hmmm”, “Reverse the polarity of the neutron flow”, “Nothing again, except for cricket and selery”, en “Geronimo!” passeerden al de revue.

Deze zomer zorgde de nieuwste Doctor voor opschudding: voor het eerst is het een vrouw. Actrice Jodie Whittaker neemt vanaf aankomend seizoen de rol op zich.

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie