Binnenland

De 'nette' sumo-wereld in shock door geweldincident van legende

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De 'nette' sumo-wereld in shock door geweldincident van legende

[NOS] De wereld van het sumoworstelen in Japan is ontregeld door een incident dat zijn weerga niet kent. De 33-jarige sumolegende Harumafuji zou een jongere rivaal allerlei voorwerpen naar het hoofd hebben gegooid. De sumowereld is te klein, want de sport staat bekend om zijn netheid en discipline.

Het incident gebeurde niet binnen de ring, maar in een bar in het Japanse Tottori. Na een ruzie begon Harumafuji een asbak naar zijn sumocollega te gooien. Later volgde een bierfles, een microfoon en een karaoke-afstandsbediening. Het slachtoffer deed aangifte, waardoor het nu voorpaginanieuws in Japan is geworden.

"Een topsumoworstelaar wordt geacht sober te leven, dus dit incident is erg ongebruikelijk", vertelt de Nederlander Pieter Vroon in het NOS Radio 1 Journaal. Vroon (26) is oud-sumoworstelaar, maar is inmiddels 'gepensioneerd'. In 2012 werd hij Europees kampioen.

Nederlandse oud-sumoworstelaar Pieter Vroon over de onrust in de Sumowereld

"Sumo is de sport van de goden en de keizers, met een enorm groot aanzien in Japan. Maar het is ook vrij hard en orthodox leven." De populariteit van de sport neemt onder jongere generaties af, vanwege de beperkte vrijheden.

Vroon is een paar keer bij trainingen in Japan geweest. "Je wordt rond zes uur wakker, vervolgens gaan de lagere klasses om 7 uur naar de training, de grotere jongens komen om 8 uur binnen. Het is heel hiƫrarchisch."

De Nederlander is naar eigen zeggen de enige persoon in het land die de sport hoog probeert te houden. Zo geeft hij demonstraties en clinics. Qua lichaamsbouw lijkt hij overigens niet op de klassieke sumoworstelaar. Buiten Japan bestaan er namelijk gewichtsklassen.

Het sumo is een gesloten wereld. "Wat er allemaal achter de schermen gebeurt, weten we niet", aldus Vroon. "Het is in ieder geval een nette en gedisciplineerde wereld."

Ster advertentie
Ster advertentie