Binnenland

Actievoerders protesteren tegen uitbreiding Lelystad Airport

foto: Omroep Gelderlandfoto: Omroep Gelderland
  1. Nieuwschevron right
  2. Actievoerders protesteren tegen uitbreiding Lelystad Airport

[NOS] Actievoerders protesteren deze ochtend tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. Ze willen niet dat de luchthaven verder uitbreid.

Ook eisen ze dat opnieuw wordt berekend wat de geluids- en milieugevolgen zijn. Voormalig staatssecretaris Dijksma liet onderzoek doen naar de gevolgen van de uitbreiding. Later bleek dat daarbij rekenfouten zijn gemaakt.

Het is de bedoeling dat Lelystad vanaf april 2019 vakantievluchten van Schiphol overneemt. Tegen de plannen is veel verzet, omdat de aanvliegroutes veel geluidsoverlast zouden veroorzaken. Een van de actiegroepen die meedoen aan de manifestatie is Actiegroep Laagvliegroutes NEE. Die verwacht zeker 300 demonstranten in Lelystad.

Aanvliegroutes

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft een delegatie van inwoners van Noord-Holland, Gelderland, Drenthe, Overijssel en Flevoland uitgenodigd om mee te praten over de aanvliegroutes.

Actiegroep Laagvliegroute NEE zegt tegen de NOS niet aan te willen schuiven voor het overleg met het burgercomité. "Het ministerie stelt voorwaarden waaraan wij niet kunnen voldoen. Zo moeten wij akkoord gaan met het vernieuwde vliegveld en dat doen we niet", zegt Leonhard Beijderwellen van Actiegroep Laagvliegroute NEE.

Uit onderzoek blijkt dat een derde van de inwoners in de regio de uitbreiding van Lelystad Airport niet ziet zitten, blijkt uit een onderzoek van krant De Stentor. 46 procent van de ondervraagden juicht de plannen juist toe. Een petitie van tegenstanders werd in september nog 68.000 keer ondertekend.

Lees ook: 'Nieuwslezer mag niet ook actievoerder zijn'

Ster advertentie
Ster advertentie