appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

24 keer trouwen met dezelfde vrouw

22 The Project
dinsdag 26 september 2017 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Fleur Pierets en Julian P. Boom zijn kunstenaars, kennen elkaar zeven jaar en werken vanaf die tijd aan gezamenlijke projecten. In 2012 trouwden ze, uit liefde. En nu gaan ze voor de kunst nog eens 24 keer met elkaar trouwen. Waarom? Omdat er in de wereld 24 landen zijn waar een huwelijk tussen twee vrouwen mogelijk is.

Pierets en Boon vertellen over hun 'eerste' huwelijk vorige week in New York, waar ze nu nog steeds zijn. Het was meteen een massale start van het project. "Er was een gigantische hal vol met bruidjes", vertelt Pierets. "De klerk vond het zo'n mooi project dat hij ons persoonlijk heeft getrouwd. We kregen drie minuten in plaats van één. Het is erg fijn dat de kop er daar mee vanaf is."

Van 22 naar 24

Het trouwproject heeft als naam '22, the project' meegekregen, omdat er bij de start 22 landen waren waar het homohuwelijk legaal is. Inmiddels zijn daar dus alweer twee landen bijgekomen. "Dat is de tijdscapsule, je ziet effectief de verandering en vooruitgang terug in ons project." Oorspronkelijk wilden de twee officieel trouwen in Frankrijk, maar dat was daar toen nog niet mogelijk. Uiteindelijk trouwden ze in 2012 in Antwerpen, maar met een speciale ceremonie in Cannes. "Voor ons blijft dat onze echte bruiloft, in Antwerpen waren we alleen om de papieren in orde te krijgen", vertelt Pierets. Inmiddels is Frankrijk één van de landen die erbij kwam op de lijst. 

Zuid-Amerika

Er zijn ook een aantal de landen waar ze tot hun eigen verbazing ook 'moeten' gaan trouwen. "Ik ben heel erg nieuwsgierig naar Zuid-Amerika. Uruguay, Colombia, Mexico: ik wist niet dat zij ook op de lijst stonden. Ik dacht: het is daar heel katholiek, dus ik ben erg nieuwsgierig naar hoe het daar in elkaar zit." Er staan inmiddels trouwerijen in vier landen vast, aan de planning van de rest wordt hard gewerkt. In oktober is Nederland aan de beurt, dan trouwen de dames in Amsterdam.

24 keer trouwen met dezelfde vrouw

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1