appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Cruciale kwalificatiewedstrijd Frankrijk - Nederland

ANP
donderdag 31 augustus 2017 | NPO Radio 1 | Redactie Twitter

Na het verlies tegen Frankrijk en Bulgarije en een gelijkspel tegen Zweden, moet Oranje de komende wedstrijden alle zeilen bijzetten om zich nog te plaatsen voor de eindronde in Rusland. De komende twee duels, tegen Frankrijk en Bulgarije, worden cruciaal voor het team van bondscoach Dick Advocaat. Beide wedstrijden zijn van begin tot eind te volgen op NPO Radio 1.

Vanavond speelt Oranje in Parijs tegen Frankrijk. Vorig jaar waren de Fransen te sterk met 1-0. Gaan de Nederlandse mannen nu wel met de winst naar huis? "Statisch gezien is het bijna onmogelijk dat Nederland blijft verliezen van tegenstanders die op papier sterker of van gelijk niveau zijn. Dat is nu al het geval sinds het WK in Brazilië", zegt voetbalcommentator Jeroen Grueter. "Nu is het moment gekomen om deze hopeloze reeks een kopje kleiner te maken. Het mooie van voetbal is dat je elke wedstrijd kans hebt om te winnen, hoe klein die kans ook lijkt."

Voorspel & win: Wie denk jij dat er met de winst vandoor gaat? Voorspel de wedstrijd Frankrijk - Nederland

Volgens de commentator gaat Robin van Persie in Parijs zijn ultieme gelijk op Danny Blind en andere criticasters halen door de wedstrijd van zijn leven te spelen en Oranje naar Rusland te loodsen. "Van Ruud Gullit wordt gezegd dat hij het geluk aan zijn kont heeft hangen en kan als geen ander de sfeer creëren waarin spelers kunnen floreren. Dick Advocaat is de vakman voor de speciale aangelegenheden. Het elftal is kortom in vertrouwde handen."

Eén optie

Volgens presentator en voetbalfanaat Tijs van den Brink is er maar één optie: ingraven en hopen op Robben. "Zoals FC Osijek uit Kroatië deed tegen PSV en zoals Heracles dat pas deed tegen Ajax. Laat ze maar komen en zich stuklopen op een Nederlandse muur van verdedigers. En laat Robben toeslaan tijdens die ene kans die zich altijd een keer voordoet." Dat is volgens Van den Brink de enige optie om te winnen.

Lastig, maar hoopvol

Erben Wennemars weet ook dat de WK kwalificatie een moeilijk verhaal wordt, maar hij ziet ook hoop voor het team. Hij is heel erg blij dat Robin van Persie weer meedoet. "Het gat met Zweden en Frankrijk is 'maar' drie punten. Natuurlijk, het devies tegen Frankrijk is winnen. En dat is een heel moeilijk verhaal." Maar Wennemars denkt dat er nu wel eindelijk een visie is die licht aan het einde van de tunnel kan betekenen. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
 

Bekijk ook: Erben blikt vooruit op Frankrijk - Nederland

18 november 1981

De wedstrijd van vanavond doet erg denken aan 18 november 1981. Toen speelde het Nederlands elftal een beslissende uitwedstrijd tegen hetzelfde Frankrijk. Oranje moest toen minimaal gelijk spelen op zich te plaatsen voor het WK van 1982 in Spanje. Bij rust stond het nul - nul. Maar in de zesde minuut na rust ging het helemaal mis.

Na de één-nul van Platini maakte Didier Six er ook nog twee-nul van en ging Oranje niet naar het WK in Spanje. Johhny Rep speelde als rechtsbuiten mee in deze gedenkwaardige wedstrijd. Hij vertelt hierover in NOS Radio 1-Journaal en blikt vooruit op het duel van vanavond. Over één ding is de voormalig voetballer heel duidelijk: "Van Persie hoeft van mij niet opgesteld te worden, maar Robben en Snijder zeker wel!"

Voormalig voetballer Johnny Rep over cruciale wedstrijd Frankrijk - Nederland

'Wij hebben Robben'

Radio EenVandaag sprak cabaretier Viggo Waas en sportverslaggever Frits Barend. Het moet over zijn met dat pessimisme rond het Nederlands elftal, aldus Viggo Waas: "Dat pessimisme begint om te slaan naar fatalisme. Niemand geeft nog een cent voor de kansen van het Nederlands elftal. Daar worden de sfeer en onze kansen alleen maar minder van." Hij ziet Nederland winnen in Frankrijk: "Ook al hebben die Fransen 80% balbezit, wij hebben Robben. Eens komt de ommekeer. Ik denk vanavond." Frits Barend ziet het somberder in. Hij schat Oranje kansloos tegen de Fransen: "Die hebben zo'n surplus aan kwaliteit en daarnaast nog het thuisvoordeel. Er moet een wonder gebeuren willen we winnen."

Wie wint: Nederland of Frankrijk?

De wedstrijd is live te volgen vanaf 20.45 uur op NPO Radio 1, met commentaar van Arno Vermeulen en Jeroen Grueter.

Nederland - Bulgarije

Aankomende zondag is Bulgarije in de Amsterdam Arena de tegenstander. Oranje verloor eerder in de kwalificatiereeks in Sofia met 2-0 van de Bulgaren. De wedstrijd begint om 18.00 uur en is te volgen in NOS Langs de Lijn, met commentaar van Arno Vermeulen en Jeroen Elshoff. 

Kwalificatiewedstrijden

31 augustus 20.45 uur: Frankrijk - Nederland
3 september 18.00 uur: Nederland - Bulgarije 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1