Binnenland

Waarom Pieter Derks ongekend veel bijval krijgt

foto: Foto: NPO Radio 1foto: Foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Pieter Derks ongekend veel bijval krijgt

"Er is vanuit ouders een enorme drang om je kind op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen. Daar zit ongemak en dat verklaart de enorme bijval voor Pieter Derks."

Dat zegt TV-journalist Roderick Veelo (RTLZ) in het nieuwsforum van Langs de Lijn En Omstreken over de veelbesproken column van cabaretier Pieter Derks deze week op NPO Radio 1 (De Nieuws BV).

Daarin legde Derks de vinger op het tekort aan vaklieden in ons land en de obsessie voor hbo- en universitaire diploma's. "Als we zo doorgaan eindigen we als homo-universitalis: met een heel groot hoofd en hele kleine handjes", stelde Derks. Hij reageerde op het nieuws van het UWV dat er een tekort dreigt aan loodgieters, bouwvakkers en andere vaklieden.

Zijn column is ruim 5 miljoen keer bekeken. Op Facebook maakt het honderden reacties los.

"Ik kan me helemaal vinden in wat hij zegt", aldus opiniemaker Marijn de Vries in het nieuwsforum van Langs de Lijn En Omstreken. "Als je een hogere opleiding hebt gedaan, heb je net zo'n eerzaam beroep als dat je timmerman of loodgieter bent. Waardeer vakmensen in ons land op de manier dat je ze recht doet." Zij ziet dat ouders vinden dat ze wat uit te leggen hebben als hun kind het vmbo kiest en niet een hogere opleiding.

Beluister hier het gesprek in Langs de Lijn En Omstreken:

Nieuwsforum over tekort aan vaklieden

Land zonder loodgieters is lek

De sfeer dat vmbo-ers minderwaardig zijn, hebben we zelf in de hand gewerkt, stelt Elsevier-journalist Jean Dohmen bij WNL Opiniemakers over de virale column van Derks. "We noemen alles college en iedereen student, op weg naar het paradijs van de hoger opgeleiden."

Dohmen bepleit herwaardering van het echte vakwerk in onze samenleving. "Want een land zonder loodgieters is lek."

Beluister hier zijn toelichting in WNL Opiniemakers:

'We moeten terug naar herwaardering van het echte vakwerk'

Ster advertentie
Ster advertentie