appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Rohani winnaar presidentsverkiezingen Iran

EPA
zaterdag 20 mei 2017 | NOS | redactie

Hassan Rohani is opnieuw gekozen tot president van Iran. Ruim 23 van de 40 miljoen stemmers kozen voor hem. Zijn ultraconservatieve rivaal Raisi kreeg 15,5 miljoen van de stemmen.

correspondent Thomas Erdbrink over verkiezingsuitslag Iran

De opkomst was met meer dan 70 procent hoger dan waar op was gerekend. De stembureaus bleven langer open om de rijen wachtenden de kans te geven hun stem uit te brengen. Een tweede stemronde is niet meer nodig, omdat Rohani meer dan 50 procent van de stemmen kreeg.

Volgens de huidige verkiezingsuitslag heeft Iran opnieuw voor een meer liberale koers gekozen met relatief meer politieke vrijheid en minder gespannen relaties met de rest van de wereld. 

Correspondent Thomas Erdbrink ziet de uitslag dan ook als een signaal aan de ultraconservatieve leiders van Iran, die het land in een isolement willen houden en er strenge islamitische normen en waarden op na houden.

Khamenei

De verkiezingsoverwinning betekent echter niet dat Rohani eventuele hervormingsplannen zomaar kan doorvoeren. De dienst wordt in Iran uitgemaakt door een groep geestelijken, de zogenoemde Raad van Hoeders, waarvan de machtigste man de ayatollah Khamenei is.

Volgens de grondwet heeft Khamenei het laatste woord. Het kan dus lastig worden voor Rohani om zijn beloftes waar te maken.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1