appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Fred Teeven overweegt juridische stappen tegen onderzoeker Henri Beunders

ANP
vrijdag 19 mei 2017 | AVROTROS | Bram de Waal en Dirk Schouten

Oud-staatssecretaris Fred Teeven denkt na over juridische stappen met betrekking tot de recente publicatie in De Groene Amsterdammer. Zo laat hij weten aan EenVandaag: “Ik heb nooit een interview aan De Groene gegeven. Wel heb ik achtergrondgesprekken gevoerd met wetenschapper Henri Beunders. Hij heeft wel stukken aan mij laten lezen. Maar dit bewuste artikel heeft hij nooit aan mij voorgelegd. Ik heb het ook nooit geaccordeerd.”

De uitspraken van Teeven in het bewuste artikel leiden deze week tot grote commotie. De VVD-er zou tegen Beunders hebben gezegd dat hij bewust heeft bezuinigd op de advocatuur om zo “verdere verstrenging van het strafrecht” mogelijk te maken. Van het gesprek zou ook een bandopname zijn. Verschillende media hebben het uitgewerkte transcript ingezien.

Desondanks ontkent Fred Teeven ook tegenover EenVandaag deze uitspraken zo te hebben gedaan. Daarom neemt de oud-staatssecretaris nu een juridisch adviseur in de arm. “Ik heb achtergrondgesprekken gevoerd met wetenschapper Beunders.  Ik was er niet van op de hoogte dat dit artikel zou verschijnen en heb het al helemaal niet goedgekeurd. Deze publicatie kan voor mij reputatieschade opleveren. Daarom overweeg ik nu juridische stappen.”

Advocaten reageerden de afgelopen dagen verbolgen op de uitspraken die Teeven gedaan zou hebben. In Radio EenVandaag spreken we met de voorzitter van de Nederlandse Vereniging Strafrechtadvocaten, Jeroen Soeteman. Douwe-Jan Elzinga, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Groningen, vindt dat dit bij de politiek hoort en stelt dat het vaker gebeurt. Maar het is volgens Elzinga wel opmerkelijk dat Teeven het zo openlijk toe zou hebben gegeven.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1