appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: dr Kelder en Co
STER Advertentie

'Erdogan gaf opdracht om demonstranten VS in elkaar te slaan'

AMERIKA NIN SESI/TWITTER
vrijdag 19 mei 2017 | NOS | Redactie

Het lijkt er sterk op dat de Turkse president Erdogan zijn lijfwachten dinsdag persoonlijk heeft bevolen om op demonstranten bij de Turkse ambassade in Washington in te slaan. Verscheidene mensen raakten daarbij gewond. De gevechten braken uit kort nadat de president bij de ambassade aankwam.

Op de beelden is te zien dat de limousine van Erdogan bij de ambassade staat en de beveiliging naar de demonstranten kijkt.

"Heel ontluisterend", noemt Turkije-correspondent Lucas Waagmeester het videomateriaal. "Ik heb het wel twintig keer teruggekeken. Erdogan lijkt direct opdracht te geven. Hij praat met een bodyguard, die praat weer met een andere beveiliger. Beveiligers beuken daarna massaal in op de demonstranten en trappen mensen na die al op de grond liggen. Echt bizar."

Even later stapt Erdogan zelf uit en bekijkt de afloop.

Saillant is dat de president zich bemoeide met de betoging op buitenlands grondgebied, terwijl hij op bezoek was in de VS. "Het is echt een politiek ding geworden", zegt Lucas Waagmeester.

Luister naar het hele gesprek met de Turkije-correspondent: 

'Erdogan gaf opdracht om demonstranten VS in elkaar te slaan'

NOS-Radio 1-Journaal

Grote spanningen

"De regering-Trump heeft al genoeg hoofdbrekens als het gaat om de Turkse regering en loopt hier liever met een wijde boog omheen. Maar met deze nieuwe beelden wordt dat lastig." Tussen de NAVO-bondgenoten VS en Turkije bestaan grote spanningen over de bewapening door Amerika van Syrische Koerden, die moeten meehelpen in de strijd tegen IS. Turkije beschouwt die groep als terroristen.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Negen demonstranten zijn gewond geraakt, twee zijn gearresteerd. Ook twee lijfwachten van Erdogan zijn gearresteerd, maar snel weer vrijgelaten. Het internationale recht verbiedt de arrestatie van bezoekende staatshoofden en leden van hun entourage.

Volgens de Republikeinse senator McCain, bepaald geen vijand van Turkije, moet de Turkse ambassadeur het land worden uitgezet. De ambassadeur is op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven.

Zelfverdediging

In Turkije zelf wordt het verhaal verteld dat de beveiligers uit zelfverdediging hebben gehandeld. "De demonstranten waren opgefokt en agressief en de beveiligers sprongen alleen maar bij", vat Waagmeester de officiƫle Turkse versie samen.

Hij vertelt dat tegenstanders van de president eigenlijk wel blij zijn dat de hele wereld nu meekrijgt hoe het er in Turkije altijd aan toe gaat. "Het is echt niet mis wat je ziet."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1