appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

'Humanitaire ramp dreigt in Afrika'

ANP
dinsdag 28 februari 2017 | NOS | NPO Radio 1 Twitter

De Verenigde Naties blijven waarschuwen voor een humanitaire ramp door ernstige voedseltekorten in Afrika. In Somalië, Nigeria en Zuid-Soedan is de situatie nu al bijna onhoudbaar. 

Zuid-Soedan heeft de hongersnood al officieel uitgeroepen. Maar ook in het noordoosten van Nigeria is de situatie heel ernstig, zegt Arjan de Wagt van Unicef. Daar bezette Boko Haram grote delen van het land, waardoor mensen geen toegang hadden tot hulp maar ook het land niet konden bewerken. 

Sinds april 2016 werden delen van het noordoosten weer toegankelijk en kon Unicef ook weer hulp bieden. "Als we die gebieden in komen, zien we niveaus van ondervoeding die gigantisch zijn. Tussen de 10 en 15 procent van de kinderen onder vijf zijn zeer zwaar ondervoed. Dat zijn kinderen zoals op de plaatjes op tv die je niet wil zien. Vel over been", zegt De Wagt. 

"We weten dat ongeveer een op de vijf van die kinderen zal sterven als we ze niet op tijd kunnen bereiken."

Luister het hele gesprek met Arjan de Wagt terug: 

'In het noordoosten zijn mensen de vijf jaar afgesloten geweest van hulp'

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1