appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Zonder Nederlandse blauwhelmen waren er waarschijnlijk meer mensen in Srebrenica vermoord'

ANP
woensdag 8 februari 2017 | AVROTROS | Redactie Twitter

 Het is misschien wel een van de grootste Nederlandse drama's uit de geschiedenis: de missie naar Srebrenica. Honderden moslimjongens en -mannen, die formeel onder bescherming stonden van een VN-bataljon onder leiding van Nederland, werden vermoord. Nu zegt voormalig minister van Defensie Joris Voorhoeve dat zonder Nederlandse blauwhelmen meer mensen zouden zijn vermoord.

Ik denk dat de aanwezigheid van Dutchbat nog heel remmend heeft gewerkt op de Servische wreedheid

Joris Voorhoeve

 

Dat zegt voormalig minister van Defensie Joris Voorhoeve in Radio EenVandaag. De Servische troepen zouden volgens hem waarschijnlijk óók grote aantallen vrouwen en kinderen hebben vermoord, gelet op de Servische handelingen op andere plaatsen. De Nederlandse aanwezigheid zou een remmende werking hebben gehad op de wreedheden van de Serviërs.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens de oud-minister kwam anderhalf jaar geleden ook een nabestaande naar hem toe met dezelfde boodschap. Op 11 juli 1995 viel de enclave van Srebrenica. Servische troepen onder leiding van Ratko Mladić vermoordden daar meer dan 8000 mannen. Nederlandse VN-militairen stonden machteloos tegenover de Servische overmacht, onder meer omdat ze geen luchtsteun kregen van NAVO-bondgenoten. In 2002 concludeerde het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie dat Nederland de deelname aan de VN-missie niet goed had doordacht. Het kabinet Paars-II bood daarop zijn ontslag aan.

Morgen opent een speciale tentoonstelling in het voormalige hoofdkwartier van Dutchbatt in Potocari. Daaraan werkten ook Kamp Westerbork, vredesbeweging Pax, nabestaanden en ex-militairen mee.

Luister hier het interview met Voorhoeve terug:

Voormalig minister van Defensie Joris Voorhoeve inRadio EenVandaag

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1