Binnenland

Bas Haan: Van der Steur kan het debat niet uitkomen als een geloofwaardige minister

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bas Haan: Van der Steur kan het debat niet uitkomen als een geloofwaardige minister

Nieuwsuur-journalist Bas Haan bezorgde VVD-minister Van der Steur en premier Rutte deze week opnieuw kopzorgen. In zijn boek Rekening voor Rutte ontleedt Haan nauwgezet de zwaarbeladen nasleep van de Teevendeal en de rol van Van der Steur en Rutte daarin. Hij vertelt over zijn boek in De Nieuws BV.

Deze week verscheen het boek van Haan. Daarin onthult hij dat Van der Steurs bemoeienis verder ging dan tot nu toe werd gedacht. De huidige minister zou er als Kamerlid voor hebben gezorgd dat cruciale informatie over de deal, zoals de hoogte van het bedrag, niet aan de Tweede Kamer werd gegeven.

Lees meer: Van der Steur: Rutte was echt niet eerder op de hoogte

Daarnaast schrijft Haan dat premier Rutte eerder op de hoogte moet zijn geweest, omdat de concept-antwoorden van Opstelten naar zijn ministerie van Algemene Zaken waren gestuurd. Maar Rutte ontkent dat. "Hopelijk gaat de kamer daar wat van zeggen. Nog los van dat ik in m'n boek schrijf: 'Rutte wist het en hij ontkent het', is er nog een verifieerbaar feit bijgekomen. Namelijk de e-mail waarin alle gegevens stonden die Teeven zich kon herinneren. Deze e-mail is niet alleen naar Van der Steur gestuurd, maar ook naar de raadadviseur van Rutte. Misschien is het hem toen even ontschoten, maar hij heeft daarna ruim de tijd gehad om de Kamer op de hoogte te stellen."

Quote

Het is voor iedereen duidelijk dat hier gemarchandeerd is met de waarheid

Bas Haan

Volgens Haan is er nu, anders dan tijdens het debat tussen de onderzoeksjournalist en Rutte in Nieuwsuur in 2014, geen welles en nietes discussie meer. "Toen moest ik nog gelijk krijgen, inmiddels is dat al een lang gepasseerd station. En denk ik dat het elastiek geknapt is, mensen zijn er klaar mee. Het is voor iedereen duidelijk dat hier gemarchandeerd is met de waarheid. Ik hoop van het debat dat dat op tafel komt en wordt erkend."

De grote vraag

"Er is door dit kabinet continue volgehouden: 'Wij hebben niet geprobeerd de boel te belazeren en het zijn vooral fouten van ambtenaren.'" De belangrijkste vraag in het debat is volgens Haan dan ook: 'Durven jullie eindelijk verantwoordelijkheid te nemen voor het soepzootje dat jullie ervan gemaakt hebben?'

Quote

Het is of een afgetreden minister of een minister die had moeten aftreden

Bas Haan

"Als de conclusie is dat Rutte en Van der Steur weg moeten na dit debat, dan zal dat in ieder geval ondersteund worden door de feiten", zegt Haan. "Die eindconclusie laat ik aan de politiek over. Neem Van der Steur, die kan het debat niet uitkomen als een geloofwaardige en sterke minister. Het is of een afgetreden minister of een minister die had moeten aftreden. Ik ben godzijdank geen politicus. Mijn rol als deelnemer is nu afgerond met dit boek. Vanaf nu ben ik toeschouwer.''

Luister het hele gesprek met Bas Haan terug:

Ster advertentie
Ster advertentie