appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Toestemming Brits parlement vereist voor start brexit-proces

AFP
dinsdag 24 januari 2017 | NOS | Redactie

Het Britse parlement moet toestemming geven voor de start van het brexit-proces, het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Een lagere rechtbank had in november al bepaald dat het parlement zijn goedkeuring moet geven en dat de regering niet op eigen houtje kan handelen. Dat oordeel is nu door het Supreme Court in Londen met acht tegen drie stemmen bevestigd.

De hoogste rechters oordelen verder unaniem dat de deelparlementen in Schotland, Wales en Noord-Ierland niet geraadpleegd hoeven te worden over het op gang brengen van het brexitproces.

De Britse regering is teleurgesteld over de uitspraak. Een woordvoerder zei dat de politiek nu aan zet is.

Niet dwarsliggen

Labourleider Jeremy Corbyn herhaalde dat zijn partij niet zal dwarsliggen bij het in gang zetten van het brexit-proces. Een meerderheid van het Britse parlement legt zich neer bij de uitkomst van het referendum van eind juni. 

Premier May was van plan om haar Europese collega's eind maart te informeren dat Groot-Brittannië uit de EU stapt. Dat doet ze door een beroep te doen op Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon. Nu het parlement in Londen eerst zijn goedkeuring moet geven, wordt die datum mogelijk opgeschoven.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1