appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Een schnitzel kan je niet vergelijken met gemalen erwten met een smaakstofje'

ANP
woensdag 4 januari 2017 | RAD1 | Redactie Twitter

Fabrikanten van vleesvervangers mogen als het aan de VVD ligt niet de indruk wekken dat er vlees in hun producten zit. De VVD vindt benamingen als vegetarische worstenbroodjes, vegetarische schnitzels en vegetarische curryworst misleidend.

"Als er worstenbroodje staat, moet er ook iets van worst in zitten", zegt VVD-Kamerlid Lodders. De VVD reageert op het bericht dat de Duitse minister van Landbouw, Schmidt, en de Duitse bio-industrie af willen van 'vleesnamen' voor 100 procent vegetarische producten. Net als Schmidt wil de Nederlandse regeringspartij dat fabrikanten hun etiketten aanpassen. 

Andere benaming

Europarlementariër Annie Schreijer Pierik vertelt in het NOS Radio 1-Journaal dat zij achter het voorstel staat en vegetarische producten anders benoemd moeten worden. "Een schnitzel bijvoorbeeld is een hoogwaardig product en kan je niet vergelijken met gemalen erwten met een smaakstofje erin, om het even simpel te zeggen. Dat is iets heel anders. Hetzelfde geldt voor boter. Soja mag eigenlijk alleen margarine genoemd worden."

Presentator Jurgen van den Berg stelt dat het voor consumenten toch duidelijk is. "Er is een apart vak in de winkel en op de verpakking staat duidelijk dat het product geen vlees bevat.'' Maar volgens Schreijer Pierik kun je niet alles op één hoop gooien. "Consumenten hebben het recht om te weten wat het is. Daarnaast is het meelopen met de verkoop van vleesproducten. Met een andere naam verkoopt het product zich ook echt wel."

'Smaak is het enige wat telt'

Een andere naam maakt het volgens Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, juist heel erg ingewikkeld. "De smaak is het enige wat telt. Die zorgt er ook voor dat we zoveel vlees blijven eten. Als je een vegetarische variant hebt die beter smaakt, heb je toch iets dat smaakt naar bijvoorbeeld een saucijzenbroodje. Het is dan erg lastig om duidelijk te maken dat een vegetarisch product naar een saucijzenbroodje smaakt."

Annie Schreijer Pierik en Jaap Korteweg in het NOS Radio 1-Journaal: 

Ook VVD wil af van vega-worstenbroodje en vega-schnitzel

In 2012 stelde CDA Kamerlid Jaco Geurts al Kamervragen over de benaming van vleesvervangers. Met dit antwoord wil Jaap Korteweg elke vorm van verwarring uitsluiten: 'In zigeunersaus zitten geen zigeuners, in slavinken geen sla, in katjesdrop geen katjes en snoepwinkels verkopen spekjes gemaakt van suiker.' 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Weet jij een goede naam voor een vegetarische saucijzenbroodje, schnitzel, curryworst of een andere vegetarisch product. Tweet naar @NOSRadio1 met #r1jn. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1