appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Pieter Omtzigt wil Wopke Hoekstra in zijn team

ANP
woensdag 1 juli 2020 | EO | Hanno Janse

Pieter Omtzigt wil - mocht hij verkozen worden als lijsttrekker van het CDA - Wopke Hoekstra en Pieter Heerma meenemen in zijn team, vertelde hij in Dit is de Dag: "Als leider wil je een team samenstellen en dan wil ik ook die mensen met wie ik nu goed samenwerk meenemen om Nederland beter te maken."

Pieter Omtzigt wil CDA-lijsttrekker worden

Vanaf komende maandag mogen CDA-leden kiezen wie hun favoriete lijsttrekker is: Hugo de Jonge, Mona Keijzer of Pieter Omtzigt. Die laatste meldde zich nadat hij er in een weekend thuis met zijn partner lang over gepraat had. "Ik heb gezegd: ik heb ideeën wat ik met Nederland wil. Ik heb zoveel gezien wat er mis gaat. Ik heb mijn bijdrage geleverd om dat als Kamerlid te doen, ik wil ook mijn verantwoordelijkheid dragen om dat als lijsttrekker te doen."

Allerlaatste moment

Omtzigt besloot pas op het allerlaatste moment dat hij mee zou doen met de lijsttrekkersverkiezing. Hij nam het besluit in het weekend dat Wopke Hoekstra zich juist afmeldde. Speelde dat een rol? "Dat vond ik wel heel jammer, dat hij afhaakte. Voor mij dacht ik: ik stel mij kandidaat."

Omtzigt heeft inmiddels ook gesprekken gevoerd met Hoekstra en de huidige CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma: "Ik heb zeker gesprekken gevoerd met hen. Ik wil een team vormen met alle CDA'ers die mee willen doen. Dit zijn belangrijke mensen voor ons. Ze zijn steunpilaren."

Forum voor Democratie

De meest gestelde vraag aan de kandidaat-lijsttrekkers bij het CDA is of een samenwerking met Forum voor Democratie mogelijk is. Hugo de Jonge sluit die samenwerking uit, Mona Keijzer houdt de deur op een kier. Pieter Omtzigt ziet het 'gewoon echt niet gebeuren'.

Omtzigt: "Kijk naar de uitspraken (van Baudet red.) die iedere keer een stapje verder gaan. Dat is de reden waarom ik denk dat het niet gaat gebeuren." Sluit Omtzigt een samenwerking daarmee ook volledig uit? "Ik zie het niet gebeuren als iemand het op deze manier doet. Ik zie het echt, echt, echt, niet gebeuren."

Uit een peiling van het EenVandaag-opiniepanel bleek vandaag dat Omtzigt momenteel kan rekenen op steun van 34 procent van de CDA-kiezers. Hij moet daarmee Hugo de Jonge voor zich dulden (47 procent), maar staat wel hoger dan Mona Keijzer (15 procent).

Luister het hele gesprek met Pieter Omtzigt hier terug:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1