Geschiedenis
EO

Waar is Willem Drees gebleven in de Canon van Nederland?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar is Willem Drees gebleven in de Canon van Nederland?

Hij wordt gezien als een van de belangrijkste Nederlandse politici na de Tweede Wereldoorlog: Willem Drees. Toch heeft hij geen plek gekregen in de hernieuwde Canon van Nederland, de lijst met 50 belangrijkste personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Historicus Zihni Özdil snapt er niks van, vertelt hij in Dit is de Dag: "Drees heeft de fundamenten gelegd voor de Nederlandse verzorgingsstaat."

James Kennedy over de hernieuwde Canon van Nederland

Samen met acht collega's boog historicus James Kennedy zich het afgelopen jaar over een herijking van de Canon van Nederland. De opdracht daartoe kwam ruim een jaar geleden van minister Van Engelshoven. In Dit is de Dag lichtte Kennedy de wijzigingen toe. Zo is de Surinaamse anti-koloniale strijder Anton de Kom toegevoegd en is er een plek ingeruimd voor het Oranje-gevoel.

'Drees symbool van diversiteit'

Ook Marga Klompé, de eerste vrouwelijke minister van Nederland, werd toegevoegd aan de Canon. Voor haar plaats moest 'Vadertje' Drees dus het veld ruimen.

Özdil krijgt de indruk dat er gelegenheidsargumenten zijn gezocht, vanwege zijn witte mannelijkheid: "Drees heeft eind jaren '40 en '50 de fundamenten gelegd voor de Nederlandse verzorgingsstaat. Hij heeft ook een politieke norm gelegd. Dankzij hem hebben arme Nederlanders, ook Nederlanders met een migratieachtergrond kansen gekregen. Hij is de ultieme belichaming van diversiteit. Dan vind ik het ironisch dat juist Willem Drees is verdwenen."

Vrouwelijke minister

Dat het een rol gespeeld heeft dat Klompé de eerste vrouwelijke minister was, erkent Kennedy. Maar volgens hem was het zeker niet de enige: "Wil je de verzorgingsstaat in optima forma volgen, dan moet je niet bij Drees zijn, maar bij Marga Klompé. Drees was niet de belangrijkste aanvoerder van het ontwikkelen van de verzorgingsstaat. Hij is een belangrijk figuur, maar als je kijkt naar de uitbouw van de verzorgingsstaat, dat komt pas in de jaren '60, in een tijd waarin Klompé aan de knoppen zit."

James Kennedy over de hernieuwde Canon van Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie