appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wim Kan blikt terug op 2016: van Brexit tot Oekraïne-referendum

Wim Kan - Foto: ANP
dinsdag 20 december 2016 | RAD1 | Yolanda Bartman Twitter

In 1982 speelde Wim Kan zijn laatste oudejaarsconference, maar in 2016 is zijn werk nog verbazend actueel. De Nieuws BV presenteert 'Kan ie 't nog?' Vanuit de VARA-archieven blikt Wim Kan terug op het jaar 2016. De Brexit, het Oekraïne-referendum, en de woningnood: het komt allemaal voorbij. Wij spraken met de bedenker en maker van het bijzondere project, redacteur Leon Polman. 

''Ik ben een grote fan van Wim Kan en een verzamelaar van alles wat hij gemaakt heeft. Zo heb ik op een veiling de spiekborden gekocht die hij voor zich op het toneel had liggen tijdens zijn oudejaarsconferences,'' vertelt redacteur Leon Polman.

Bij het luisteren van een van die oude conference, hoorde hij een paar grappen die nu ook nog gemaakt kunnen worden. ''Toen vroeg ik me af: zou je met al dat oude materiaal van Kan een oudejaarsconference over 2016 kunnen maken?'' Het antwoord is 'ja', en het resultaat hoorden we vandaag in De Nieuws BV op NPO Radio 1:

Van Facebook tot Sylvana

Leon heeft alle oudejaarsconferences van Kan teruggeluisterd en opgeschreven over welke onderwerpen de grappen gingen. Na uren luisteren en meeschrijven had Leon flink wat kantjes vol. ''Deze lijst heb ik met Roelof de Vries (beter bekend als Roelof van de redactie) tegen de actualiteit gehouden en zo een selectie gemaakt van grappen die over het nieuws van 2016 konden gaan. Stagiair Bob Brinkman heeft zich een slag in de rondte gezocht naar de bijpassende nieuwsberichten. Zo kwam we langzaam tot een mooie mix van oud en nieuw materiaal,'' vertelt Leon.

Zo horen we Wim Kan reageren op de Brexit en de woningnood. Leon: ''Maar ook de spanningen rondom de toekomst van de NAVO en opinieonderzoek komen voorbij. Kan bespreekt zelfs Facebook en privacy. ''Waar is het nodig voor dat we alles van mekaar weten?'', vraag Kan zich af.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1