Binnenland

Kerst op tropisch Hawaii: zonnen, eten en bezoek van Obama

foto: Obama op Hawaii in 2013 - EPAfoto: Obama op Hawaii in 2013 - EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Kerst op tropisch Hawaii: zonnen, eten en bezoek van Obama

Mele Kalikimaka, oftewel vrolijk kerstfeest in het Hawaiiaans. President Barack Obama vertrok vorige week na zijn persconferentie naar Hawaï om daar kerst te vieren met zijn familie. Maar hoe vieren ze daar eigenlijk kerst? Met het Oog op Morgen sprak met Jaco van Delden uit Honolulu.

Ondanks de tropische temperaturen slaat de kerstman Hawaii zeker niet over, vertelt Van Delden. "De winkels zijn volgestopt met mooie dingen. Japanners, Chinezen en Koreanen die hier op vakantie zijn, gaan helemaal wild om alles te kopen. Ook de plaatselijke bevolking is blij met kerstmis. Families komen bijeen om te genieten van allerlei tradities."

Luister hier het hele gesprek terug met Jaco van Delden:

Op dit moment is het ongeveer 27 graden in Honolulu dus van een witte kerst is geen sprake. Even verderop wel, vertelt Van Delden. "Op The Big Island ligt in de bergen wel een goed pak sneeuw. Dus als je wilt, kan je daar van de sneeuw genieten en gaan skiën. Alleen zijn de pistes wel erg kort."

Kerstmis op Hawaï betekent eigenlijk: overdag genieten op het strand, 's avonds lekker uiteten gaan en tussendoor een beetje kerstinkopen doen, legt Van Delden uit.

'Het hele eiland wordt dichtgegooid'

De Obama's vieren al jarenlang kerst op Hawaii: de president is geboren op het eiland. "Als hij aankomt, wordt het hele eiland direct dichtgegooid: overal staat politie, hij heeft de snelwegen voor zichzelf en het strand wordt afgezet tot ongeveer 300 meter om hem heen." Van Delden vindt het een beetje ongemakkelijk. "Alles wordt afgezet, waar hij ook naartoe gaat."

Ster advertentie
Ster advertentie