Binnenland
AVROTROS

'Laat de leraren maar van lokaal wisselen, dan blijven wij wel op onze plek'

foto: AVROTROS (Cheyenne Hudson, links, en Floor Hutten, rechts)foto: AVROTROS (Cheyenne Hudson, links, en Floor Hutten, rechts)
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laat de leraren maar van lokaal wisselen, dan blijven wij wel op onze plek'

Kinderen en jongeren moeten meedenken over hoe samen te leven tijdens de coronacrisis. Dat was de boodschap premier Rutte gisteren tijdens de persconferentie. Hij vraagt de jongeren en kinderen hun creativiteit te gebruiken en kritisch te zijn. Voor ouders, jongerenmedewerkers en politici ligt er ook een taak: "Ga het gesprek aan met de volwassenen van de toekomst!" zei Rutte.

Met jongeren zoeken naar oplossingen van de crisis

Hoogleraar Pedagogiek Micha de Winter is mede-aanjager van het initiatief om jongeren meer te betrekken bij de beslissingen en noemt de situatie voor de jonge groep Nederlanders zwaar. "Ga veel meer praten met de jongeren over hoe hun leven er uit nu ziet. Die krijgen ontzettend veel voor hun kiezen. Ze kunnen hun vrienden niet meer zien. Het heeft een enorme impact op ze."

De Winter noemt het vooral belangrijk dat er nu door lokale politici, sportclubs, scholen en buurtcentra op ingespeeld wordt. Het gaat er volgens hem niet om een 'inspraakfabriek' op te richten. "Maar heel basaal. Kinderen zijn weer naar school gegaan. En komen dan in een wereld terecht die compleet is veranderd. En met die kinderen is nergens over gepraat", stelt hij vast. "Toch moeten ze in zo'n situatie hun draai vinden. Het eerste wat je doet is praten met die kinderen, hoe gaan we dit oplossen? Dan krijgen ze meer regie over hun eigen leven."

'Verveling slaat toe bij jongeren'

Dat het zoeken is om je draai te vinden merkt ook Mohammed (21), hij studeert Sociaal Pedagogische Hulpverlening en spreekt veel met jongeren die uren per dag op straat rondhangen. Hij merkt dat de verveling toeslaat doordat ze niet naar school of aan het werk kunnen: "Het belangrijkste is dat ze weer iets te doen hebben. Jongerencentra die weer open gaan, dat zou goed zijn." Toch probeert hij er nu al, al is het op anderhalve meter, het beste van te maken: "Ik doe sportieve activiteiten met jongeren onder de achttien, want die mogen wel samen zijn."

Ideeën van kinderen

Puck (14) heeft een idee hoe de scholen rekening kunnen houden met de grote groepen leerlingen die er straks weer in mogen: "Laat de leraren maar van lokaal wisselen, dan blijven wij wel op onze plek."

Kinderburgemeester Mouna uit Breda (10) heeft al nagedacht over hoe je je tijd wat beter doorkomt. "De meeste mensen gaan gamen en YouTuben en zijn ongezond bezig", zegt ze. De kinderburgemeester ziet liever dat leeftijdsgenoten ook gezondere dingen doen: "Bijvoorbeeld even voetballen in de tuin, of speel balspelletjes met familie. Maar ga niet teveel op de computer of tablet of gamen." Zelf lukt dat ook niet altijd maar ze doet wel haar best: "Ik probeer zelf wel gezonder bezig te zijn. Ik ga soms buiten spelen, dan doe ik het gewoon op afstand." Makkelijk is dat niet altijd, in het spel is de afstand gauw vergeten: "Soms dan lukt dat gewoon niet."

Luister hier het hele uur in Stax&Toine terug.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie