appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
STER Advertentie

Taliban en VS sluiten akkoord over bestand en aftocht Amerikaanse troepen

NOS
zaterdag 29 februari 2020 | NOS | Redactie Twitter

De Taliban hebben vanmiddag een akkoord gesloten met de Verenigde Staten over het terugtrekken van troepen uit Afghanistan. Daarmee komt het eind aan de langste militaire interventie in de Amerikaanse geschiedenis in zicht.

Als de Taliban zich aan de voorwaarden houden, kan het terugtrekken van troepen van de VS en de NAVO binnen veertien maanden beginnen, zeggen de Amerikaanse en Afghaanse regeringen.

"Vandaag is een gedenkwaardige dag voor Afghanistan", zegt de Amerikaanse vertegenwoordiging in Kabul. "De NAVO staat achter deze deal", reageert secretaris-generaal Jens Stoltenberg. De NAVO is volgens hem al voorbereid op de geleidelijke aftocht van de troepen. Buurland Pakistan hoopt dat de terugtrekking op "een verantwoordelijke manier" zal gebeuren.

Eisen op tafel

De Verenigde Staten en de Taliban ontmoetten elkaar vanochtend in Qatar. In een chique hotel in de hoofdstad Doha gingen de Amerikanen in gesprek met 31 vertegenwoordigers van de Taliban, van wie sommige vast hebben gezeten in de militaire gevangenis Guantanamo Bay.

Wat er precies in het akkoord staat, is niet openbaar gemaakt. Voorafgaand aan de ontmoeting legden beide partijen drie eisen op tafel. "Voor de Taliban zijn dat het terugtrekken van Amerikaanse troepen, vervroegde vrijlating van Taliban-gevangenen en dat Afghanistan een islamitisch kalifaat wordt", zei correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "En de VS wil dat de Taliban openlijk afstand nemen van al-Qaida en IS, dat ze deze groepen in de toekomst geen schuilplaats verschaffen en dat ze de Afghaanse regering en de grondwet respecteren."

Amerikaanse Congresleden hebben geëist dat de hele deal openbaar wordt. "Om te voorkomen dat er geheime, achterliggende dealtjes worden gesloten die niet gecontroleerd kunnen worden."

'Amerika is klaar met deze oorlog'

"Amerika is klaar met deze oorlog", vertelt De Vries. President Trump beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne in 2016 een einde te maken aan de Amerikaanse bemoeienis in het land. "Dit komt precies op tijd in zijn herverkiezingsjaar zodat hij kan zeggen dat hij een einde heeft gemaakt aan die impopulaire oorlog."

De Amerikanen hebben altijd gezegd dat ze alleen met de Taliban willen praten als de Afghaanse regering ook aan tafel zit. "Maar dat is losgelaten sinds de regering-Trump. Na dit vredesakkoord moeten de Taliban met de Afghaanse regering onderhandelen over hoe nu verder, maar daar trekt de VS de handen van af."

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1