appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Vandaag op NPO Radio 1: Klimmen in de Tour en Een Jurk voor Hannah

ANP
zondag 14 juli 2019 | NPO Radio 1 | Redactie Twitter

Het klimmen is nu dan toch echt begonnen. Vandaag de negende etappe van de Tour de France, maar hoe werd de allereerste Tour voor vrouwen beleefd? Dit, en nog veel meer, vandaag op NPO Radio 1. 

Een Jurk voor Hannah

Hannah is 26, een millenial. Ze groeide op in Nederland en Schotland, haar vrienden komen uit verschillende landen, ze is politiek bewust, ze is feminist, ze heeft een druk leven.

Dus, toen Hannah een aanzoek kreeg van haar Amerikaans/Britse vriend om te gaan trouwen, begon ze zich allerlei vragen te stellen. Kan dat wel, trouwen? Hoe moet dat dan? Wat vindt mijn nog ongetrouwde vriendenkring daarvan? Hoe kan je zoiets traditioneel doen zonder je idealen van gelijkheid, zelfstandigheid en eigenheid geweld aan te doen? En wat moet je dan aan?

Hannah ging te rade bij haar grootmoeders, haar moeder en stiefmoeder. Hoe trouwden zij? Wat geloofden ze? Wat beloofden ze? Wat droegen ze? Wat betekende dat voor ze?

De radiodocumentaire Een Jurk voor Hannah maakt een tocht door drie generaties getrouwde vrouwen op zoek naar wat bleef en wat verdween. Je hoort de documentaire vanaf 10.00 uur in OVT

De Perstribune

Pim van Galen was de afgelopen dertig jaar actief op het Binnenhof als parlementair journalist van de NOS. Hij begon bij Den Haag Vandaag en werkt nu voor Nieuwsuur. Nu Van Galen 60 is geworden, vindt hij het tijd voor iets anders. In september neemt hij afscheid van politiek Den Haag.

Mieke Havik won in 1984 de eerste etappe van de allereerste Tour de France voor vrouwen. Ze werd daarmee de eerste vrouwelijke geletruidrager ooit. Over de historische Tour Féminin van 1984 is nu een podcastserie gemaakt. Je hoort beide gasten vanaf 12.00 uur in De Perstribune.  

Radio Tour de France

De negende etappe in de Tour de France start vandaag in Saint-Étienne. De renners hebben vandaag een heuvelachtige route van ruim 170 kilometer op het programma staan en het belooft een uitdagende dag te worden. Het parcours bestaat tijdens deze etappe vooral uit klimmen en dalen en de grootste uitschieters zijn Mur d’Aurec-sur-Loire (3,2 kilometer à 11%), Côte de Guillaumanches (7,8 kilometer à 4,1%) en de Côte de Saint-Just (3,6 kilometer à 7,2%). De laatste klim leidt de renners naar de finish in Saint-Just. 

In 2017 mocht Thomas van Gendt de solozege op zijn naam schrijven tijdens de Grand Depart vanuit Saint-Étienne, maar vandaag moeten we vooral renners als Julian Alaphilippe, Peter Sagan en Matej Mohoric in de gaten houden. Je de gehele etappe is live te volgen vanaf 14.00 uur in NOS Radio Tour de France. 

Meld je aan voor de Touralert

Ben je aan het werk of zit je op het strand, maar wil je wel de Tour volgen? Geen stress! Ook dit jaar kan je je weer aanmelden voor de Finish Alert van de Tour de France. Handig als je niets wilt missen van het radioverslag de laatste kilometers van een etappe! Download de NPO Radio 1 app voor iOS of Android, ga naar instellingen en zet 'm aan! 

Samen koers kijken in het NPO Radio 1 Tourcafé

Unieke kans: je kan tijdens de laatste week van de Tour live de uitzendingen van NOS Radio Tour de France bijwonen in het enige echte NPO Radio 1 Tourcafé! Meld je hier gratis aan.

Reporter Radio

Het 5G-netwerk gaat er komen, wat de telecomproviders betreft liever vandaag dan morgen. Het biedt ongekende mogelijkheden, snelheden  en dataverkeer nemen enorm toe. Maar naast de uitdagingen komen er ook nieuwe uitdagingen. Reporter Radio zet deze vanaf 19.00 uur op een rij. 

Droom lekker verder

Uit onderzoek blijkt dat bijna iedereen, elke nacht droomt. Maar documentairemaker Luuk Heezen haalt terwijl hij droomt ook nog eens de raarste dingen uit. Hij vraagt zich af of zijn dromen iets te betekenen hebben: zijn het filmpjes die zich in gedachten afspelen? Kan je er ook invloed op uitoefenen? En wat gebeurt er eigenlijk in je hersens als je droomt? Je hoort het vanaf 21.00 uur in Radio Doc.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1