Binnenland

'Kritisch buitenbeentje' Jacques Monasch wil PvdA-lijsttrekker worden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kritisch buitenbeentje' Jacques Monasch wil PvdA-lijsttrekker worden

Kamerlid Jacques Monasch stelt zich kandidaat in de strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA, meldt politiek redacteur Peter Kee in De Nieuws BV op NPO Radio 1.

"Monasch is een kritisch buitenbeentje", vertelt Kee. "Hij ziet zichzelf als een linkse populist zoals Marijnissen dat ooit was: streng tegen vluchtelingen en opkomen voor het eigen volk, de arbeiders. De PvdA is volgens hem het contact met de straat kwijtgeraakt."

Het PvdA-Kamerlid wil ook een aantal interne zaken anders zien: zo moeten wat hem betreft ook niet-leden kunnen stemmen. Kee: "Monasch gaat het gevecht aan met de gevestigde orde binnen de partij."

De stap van Monasch is opmerkelijk. Een half jaar geleden maakte hij bekend dat hij na de verkiezingen van volgend jaar niet meer wilde terugkeren in de Kamer. Daar is hij nu dus van teruggekomen

Monasch presenteert zich vanmiddag in Den Haag officieel als lijsttrekker. Hij is tot nu toe de enige uitdager van Diederik Samsom, maar de verwachting is dat vicepremier Lodewijk Asscher zich binnen enkele dagen ook meldt.

Update: Asscher heeft inmiddels bekendgemaakt dat hij ook lijsttrekker wil worden. Lees meer in dit artikel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie