appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Dit zijn de beste speeches van april

RTV Noord
donderdag 25 april 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Het is de laatste donderdag van april en dat betekent dat Sywert van Lienden en Jurjen van den Bergh in De Nieuws BV de beste speeches van de maand delen. Met deze keer een fel Amerikaans congreslid, een Britse journalist over de Brexit en een docent van een middelbare school uit Groningen.

De beste speeches van april

3. Katie Porter

Voor Sywert en Jurjen staat de speech van Katie Porter, lid van het Huis van Afgevaardigden uit Californië, op de derde plek. Het is een speech waarin ze Jamie Dimon, CEO van JP Morgan ondervraagt. Een hele simpele vraag staat centraal: hoe kan het dat de medewerkers van de bank niet kunnen rondkomen van hun salaris?

Sywert: "Wat zij doet is een opsomming geven wat het kost om daar een baan te hebben, als je alleenstaand bent, een kind hebt en Patricia heet".

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het mooie aan deze speech is volgens Sywert dat het eigenlijk niet echt een speech is. Het is meer een vraaggesprek: "Maar omdat ze hem opbouwt met een fictief karakter, want deze vrouw bestaat niet, kan ze, omdat ze het zo verhalend maakt, van een vraaggesprek een politieke speech maken. Waarbij kraakhelder wordt hoe disconnected zo'n CEO van een bank is".

2. Carole Cadwalladr en de strijd tegen fakenews op Facebook

Op de tweede plaats staat de TEDtalk van journaliste Carole Cadwalladr, over het misbruik van gegevens bij Facebook. Haar TEDtalk begint met de gevolgen van de Brexit op het dorpje waar zij vandaan komt en hoe de realiteit daar ver afstaat van wat inwoners online beleven.

Facebook is in haar ogen medeplichtig aan het toedekken van misleiding en misdaad

Jurjen van den Bergh

 

Jurjen: "Ze laat eerst een aantal fake advertenties op Facebook zien. Niemand kan achterhalen waar die informatie vandaan komt. Ze vertelt dan dat zij als journalisten op zoek zijn gegaan naar waar die informatie vandaan komt, Facebook weet het wel, maar zegt het niet. Daarna vertelt ze dat fakenews niet alleen vervelend is, maar ook een misdaad is. Facebook is in haar ogen medeplichtig aan het toedekken van misleiding en misdaad". 

Als aanvulling vertelt Sywert dat Cadwalladr deze speech gaf op de TEDconference, een conferentie waar veel grote namen uit de tech-wereld aanwezig zijn. Zo zat de CEO van Twitter en ook Mark Zuckerberg in het publiek. Sywert: "Wat zij daar heel erg scherp zet, is dat op het snijvlak van democratie, informatie en geld, Facebook geen verantwoording wil afleggen".

"Zuckerberg wil in negen landen niet op een parlementaire hoorzitting verschijnen, dus zij komt maar naar TED toe. Cadwalladr gaat als een soort truthbomb ze de waarheid in het gezicht vertellen en dat maakt het extreem krachtig."

1. Bea Blokhuis over hoe gaswinning mensen hun jeugd ontneemt

Tot slot sluiten de mannen af met een speech van Bea Blokhuis, een docente uit Groningen, die tijdens de Raad van State een speech hield over haar moeder en haar leerlingen. In haar speech vertelt ze hoe de besluitvorming rondom de gaswinning mensen hun jeugd ontneemt. Het gaat volgens Bea niet alleen om scheuren in de muren, maar ook om scheuren in mensenlevens. In haar speech legt ze de vergelijking tussen de gaswinning en de Tweede Wereldoorlog.

"Dan denk je, dat is best heftig. Maar ze legt uit dat haar moeder haar hele leven lang het gevoel heeft gehad dat die oorlog haar jeugd heeft afgenomen. Voor deze kinderen geldt hetzelfde, tussen de grootste aardbeving in Huizinge en de volgende aardbeving zit zes jaar. Daardoor zitten die kinderen zes jaar lang in de stress en hebben ze psychische klachten", vertelt Jurjen.

Jurjen ziet een parallel met de eerste speech die werd behandeld. "Iedereen heeft geprobeerd Groningen in woorden te omschrijven, maar in dit verhaal zag je hoe praktisch en concreet het gemaakt werd. Dit is het leed wat je individueel bij Groningers gezien hebt, maar ze gaf het op zo'n mooie manier vorm."

De beste speeches van april

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1