appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Diplomaten komen niet meer helemaal weg met verkeersovertreding

ANP
maandag 11 maart 2019 | NOS | NTR | Redactie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat buitenlandse diplomaten vanaf 1 mei aanspreken op verkeersovertredingen. Ze krijgen een brief met een betalingsverzoek en als ze te vaak in de fout gaan, volgen verdergaande maatregelen, zegt minister Blok.

Diplomaten komen niet meer helemaal weg met verkeersovertreding

Het is de politiek al jaren een doorn in het oog dat diplomaten verkeersregels aan hun laars lappen. Maar minister Blok hoopt daar nu verandering in te kunnen brengen, dankzij een nieuwe wet.

"Het is een flink probleem geworden", vertelt verslaggever Wilco Boom in Nieuws en Co. "Sinds een uitspraak van de rechter in 2014 mag een boete niet naar diplomaten worden opgestuurd. En sindsdien is het aantal overtredingen verdrievoudigd naar 30.000 per jaar."

Bijhouden

Buitenlandse Zaken gaat nu bijhouden hoe vaak een diplomaat over de schreef gaat. Als dat te vaak is, volgt een gesprek op het ministerie. "Maar je kunt natuurlijk ook bepaalde voorrechten gaan inperken of bekendmaken wie de boosdoeners zijn", zegt minister Blok.

Diplomaten komen niet meer helemaal weg met verkeersovertreding

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1