Binnenland
AVROTROS

De nieuwe Braziliaanse president wil het Amazoneregenwoud omkappen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De nieuwe Braziliaanse president wil het Amazoneregenwoud omkappen

De toekomst van het Amazoneregenwoud is onzeker met het aantreden van de nieuwe president van Brazilië: Jair Bolsonaro. Hij wil het oerwoud en haar inwoners graag opofferen voor een goede economie. "Ik geef geen centimeter aan de inheemse bevolking", zo sprak de president. 'Houtcriminoloog' Tim Boekhout van Solinge heeft zich gespecialiseerd in het regenwoud en reageert bij Radio EenVandaag.

President Bolsonaro ziet volop mogelijkheden in het Amazonewoud. Het oerbos zal volgens de president moeten wijken voor veeteelt, sojateelt en mijnbouw. De inheemse volken die er wonen hebben daarmee het nakijken en milieuorganisaties die de natuur willen beschermen moeten vertrekken.

Nietsnutten

De inheemse volken die in het regenwoud wonen vindt Bolsonaro nietsnutten, die vooral kostbaar land nodeloos bezetten. Het bos ziet hij als potentiële landbouwgrond en in de grond zitten ook goud en bauxiet in overvloed. Boekhout van Solinge ziet dat het extra kappen al is begonnen: "In de gemeenten waar de president is gekozen zie je al dat het ontbossen twee keer zo snel gaat als in de andere gemeenten."

Het Amazoneregenwoud in Brazilië is het grootste regenwoud op aarde. Het heeft een oppervlakte van 5,5 miljoen vierkante meter en ligt verspreid over negen landen: 60 procent van het woud ligt in Brazilië. Recente cijfers geven aan dat er nu 17 procent van het regenwoud is gekapt. Meestal gebeurt dit illegaal. De belangen en criminaliteit rond de houtkap zijn vaak groot. De verwachting is dat in 2020 meer dan een kwart van het woud zal zijn gekapt.

Wat Europa kan doen

Kan Brussel iets doen om het Amazonewoud te redden? Of zitten handelsbelangen tussen Europa en Brazilië ons in de weg? Veel bos in de Amazone verdwijnt zoals genoemd voor de aanleg van sojaplanten, bedoeld voor voeding en veevoer. Nederland was, zo blijkt uit cijfers van Greenpeace, in 2017 nog de grootste importeur van soja uit Brazilië. Vorig jaar daalde dat iets, omdat China onze plaats innam en ons land meer soja ging invoeren uit Amerika.

Volgens Boekhout van Solinge gaat houtkap ons allemaal aan. Dat vraagt dan ook om actie. "Het stoppen van de ontbossing is nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Het staat ook op de agenda van de Verenigde Naties. Er zal veel druk komen op Brazilië om de kap te stoppen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie