appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

The White Helmets: advocaten, bakkers en huismoeders die levens redden in Syrië

Screenshot trailer
donderdag 15 september 2016 | NPO Radio 1 Twitter

Als de bommen vallen, komen zij in actie. Gewone Syriërs, die elke dag slachtoffers van bombardementen onder het puin vandaan halen. Hun verhaal is nu door Netflix vastgelegd in een documentaire.

The White Helmets hebben inmiddels al meer dan 60.000 levens gered en zijn door 133 organisaties genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. CNN-journaliste Laila Ben Allal kent de groep vrijwilligers, vertelt ze in De Nieuws BV op NPO Radio 1. "Het zijn advocaten, bakkers, ingenieurs, zelfs huismoeders zitten ertussen. Het is de 'gewone man' die ervoor heeft gekozen om te blijven en zoveel mogelijk levens te redden." Bij de eerste vertoning kreeg de film na afloop een staande ovatie.

Bekijk hier het gesprek met Laila Ben Allal en Minka Nijhuis:

Indrukwekkend

Journalist Minka Nijhuis heeft de White Helmets ook van dichtbij meegemaakt. In 25 jaar oorlogsverslaggeving is dat het meest indrukwekkende dat ze ooit heeft gezien."Die poging om levens te redden temidden van zo’n totale destructie... Ik herinner me dat ik aan kwam rijden en dat je kilometerslang gebouwen ziet waar bijna niets meer van over is." 

Oproep

Ben Allal roept de Belgische minister van Asiel en Migratie Theo Francken en minister van Defensie Steven Vandeput op om de docu te bekijken, in de hoop dat ook de Belgische regering deze organisatie steunt en beseft waarom mensen vluchten. "We hebben immers een politiek die het gevaar vergroot in Syrië door de vuurwapens die België er heeft liggen. Met dat defensiebudget kunnen we de White Helmets ondersteunen en mensenlevens redden." 

De White Helmets zijn neutraal en niet gelinkt aan politieke partij of aan een religie verbonden. Toch krijgt de organisatie ook kritiek. Tegenstanders claimen dat The White Helmets samenwerken met terreurorganisaties Al-Nusra en Al-Qaeda.

The White Helmets is vrijdag wereldwijd beschikbaar via Netflix. Bekijk de trailer:

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1