appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine
STER Advertentie

Vandaag op NPO Radio 1: Eredivisie, OVT en Reporter Radio

ANP
zondag 2 december 2018 | RAD1 | Luuk de Jong

Goedemorgen! Vandaag vier wedstrijden in de Eredivisie, met onder meer de topper Feyenoord-PSV. In Amsterdam speelt Ajax thuis tegen ADO Den Haag. Verder vandaag: in Reporter Radio wordt dieper ingegaan op zogenaamde burnpits, zijn die schadelijk voor de gezondheid van militairen?

Eredivisie

Twee wedstrijden die opvallen deze zondag. Ajax-ADO Den Haag en natuurlijk Feyenoord-PSV. Laatstgenoemde is de absolute topper dit weekend. Kan Feyenoord zorgen voor het eerste puntverlies van PSV dit seizoen in de Eredivisie? Om 14.30 uur wordt er in de Rotterdamse Kuip afgetrapt.

Ajax-ADO is de andere belangrijke wedstrijd vandaag. Om 12.15 uur wordt er afgetrapt in de Johan Cruijff Arena. Ajax kan bij winst de druk vergroten op PSV, dat nu vijf punten voorstaat. De Amsterdammers zijn dus afhankelijk van de club uit Eindhoven en zullen hopen op een goed resultaat van aartsrivaal Feyenoord. 

Eredivisiewedstrijden op zondag

12.15 uur Ajax-ADO Den Haag | Verslag: Andy Houtkamp
14.30 uur Feyenoord-PSV | Verslag: Arman Avsaroglu en Frank Wielaard
14.30 uur Heracles-VVV Venlo | Verslag: Nico Wantia
16.45 uur FC Groningen-NAC Breda | Verslag: Chris Wobbe

OVT

Nederland heeft een primeur: de wereldwijde beweging voor fair trade begon hier. Met acties voor rietsuiker, eerlijke koffie en met onze wereldwinkels. Historicus Peter van Dam schreef Wereldverbeteraars. Een geschiedenis van fair trade. Hij komt vertellen over de historie van eerlijke handel, die in zekere zin begon bij Aristoteles die in de vierde eeuw al pleitte voor 'rechtvaardige prijzen'.

Reporter Radio

Burnpits zijn open plekken in missiegebieden waar allerlei afval van de krijgsmacht wordt verbrand: voedselresten, autobanden, medicijnresten, oplosmiddelen, accu’s. Op foto's zie je vaak diepzwarte rookpluimen, en de vraag dringt zich op hoe schadelijk deze burnpits zijn voor de gezondheid van militairen. Reporter Radio (19.00 uur) spreekt er over met Ferre van de Nadort, defensie-onderzoeker en militair raadsman.

En verder...

  • Arjen Lubach heeft er net weer een seizoen Zondag met Lubach opzitten. Het afgelopen seizoen zette hij opnieuw diverse onderwerpen op de politieke en maatschappelijke agenda, zoals bijvoorbeeld de discussie over de wenselijkheid van kernenergie, de kilometerheffing en de legalisering van xtc. Verder had hij hits met items over Rob Jetten, Glennis Grace en Viktor Orbán. Lubach begint komende maand aan een theatertour: Arjen Lubach LIVE! Hij is te gast in De Perstribune om 12.12 uur op NPO Radio 1.
  • Eén op de vier jongeren in Nederland groeit op in een gezin met een ziek of gehandicapt gezinslid. Rob Oudkerk staat met de bus van NPO Radio 1 in Nijmegen, waar hij het gesprek aangaat met jonge mantelzorgers en de politiek. Marianne van den Anker is in Heerenveen, op bezoek bij Ronald Huijser (52). Hij is chronisch ziek en al vijftien jaar bedlegerig. Zoon Bart (23) maakte de documentaire ORANJE, over hoe zijn familie zorg draagt voor vader Ronald. Kwesties is om 20.00 uur live te horen op NPO Radio 1.
  • 49 procent van de wilde bijen in Nederland is bedreigd of al verdwenen. Ook met de honingbij gaat het niet best. Met grote gevolgen, want driekwart van onze landbouwgewassen is afhankelijk van bestuiving door de bij. Hoe het tij te keren? Stef Visjager zoekt het uit, te midden van haar eigen ongehoorzame bijenvolk. Radio Doc is om 21.00 uur live te horen op NPO Radio 1.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1