appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Proost!
STER Advertentie

Vandaag op NPO Radio 1: Eredivisie, EK Handbal en WK Hockey

ANP
zaterdag 1 december 2018 | NPO Radio 1 | Luuk de Jong

Goedemorgen! Het is weer zaterdag en dat staat garant voor een dag vol met sport! Vandaag worden er vier wedstrijden in de Eredivisie gespeeld en verdedigen de Nederlandse handbalsters en hockeyers de Nederlandse belangen op het EK Handbal in Frankrijk en het WK Hockey in India. 

Eredivisie

De Graafschap speelt om 19.45 uur thuis in de Vijverberg tegen PEC Zwolle. Het verschil tussen de twee clubs in de Eredivisie is twee punten. Inzet voor deze wedstrijd is een plek in de degradatiezone. PEC Zwolle staat met de 15e plek daar net boven. Bij een overwinning van De Superboeren gaat De Graafschap PEC voorbij.

In een gevecht in de middenmoot strijden sc Heerenveen en Fortuna Sittard om een plek in de top 10. Fortuna Sittard staat verrassend negende, met zestien punten uit dertien wedstrijden. Heerenveen staat drie plekken lager, met 14 punten. Heerenveen is bezig aan een slechte reeks, de afgelopen drie wedstrijden werden niet gewonnen.

Eredivisiewedstrijden op zaterdag

18.30 uur Vitesse-FC Emmen | Verslag: Ragnar Niemeijer
19.45 uur AZ-Willem II | Verslag: Andy Houtkamp
19.45 uur De Graafschap-PEC Zwolle | Verslag: Chris Wobbe
20.45 uur sc Heerenveen-Fortuna Sittard | Verslag: Jan Vincent van Zuiden

Handbal

Het zilveren succes op het EK van twee jaar geleden herhalen wordt een lastige klus. Op het EK in Frankrijk doen twee ervaren krachten niet meer mee, Yvette Broch (118 interlands) is gestopt en Danick Snelder (160 interlands) kampt met een rugblessure. 

"Dit geeft jonge meiden de kans om een grote stap te zetten", zegt Nycke Groot, sterkhouder van Oranje. "Maar als we echt wat willen op dit toernooi, dan moet iedereen een stapje meer doen en zijn verantwoordelijkheid pakken." 

Nederland is gezien de omstandigheden dus zeker geen favoriet voor de titel. "We moeten realistische doelen stellen en ik denk dat goud daar niet bij in de buurt komt", benadrukt Groot.

Programma Oranje-handbalsters

Zaterdag 1 december 15.00 uur | Nederland-Hongarije
Maandag 3 december 21.00 uur | Nederland-Spanje 
Woensdag 5 december 18.00 uur | Nederland-Kroatië 

Hockey

Het is ruim twintig jaar geleden dat de Nederlandse hockeyers wereldkampioen zijn geworden. Wellicht dat het dit jaar in het Indiase Bhubaneswar gaat gebeuren. "Ze hebben er alle ingrediënten voor", denkt analist Jacques Brinkman, analist van de NOS.

"Ze hebben een goede corner met Mink van der Weerden, tor-instinct met Mirco Pruyser, ze hebben het give and go-spel van Thierry (Brinkman), dat mag ik wel even zeggen als zijn pappa, ze hebben Pirmin Blaak als een goede shootoutkeeper en ze hebben een begeleiding die in balans is. Max Caldas heeft geleerd van het verleden en Taco van den Honert vult hem goed aan."

Kortom, volgens Brinkman zit het er wel in. "Ze kunnen zeker goud winnen."

Programma Oranje-hockeyers

Zaterdag 1 december 12.30 uur | Nederland-Maleisië 
Woensdag 5 december 12.30 uur | Duitsland-Nederland 
Zondag 9 december 14.30 uur | Nederland-Pakistan 

En verder...

  • Bij onderzoek naar jongeren gaat het vaak over hoe zij elkaar negatief beïnvloeden: hoe ze elkaar aanzetten tot roken, drugs- en alcoholgebruik. Jonge doctor Loes van Rijsewijk van de Rijksuniversiteit Groningen richt zich in haar proefschrift juist op hoe jongeren elkaar vooruit helpen. De positieve psychologie is volgens haar in opkomst. Luister naar dr Kelder en Co vanaf 13.00 uur.
  • Sinds enkele jaren is het aantal investeringen door China in buitenlandse ondernemingen flink toegenomen. Deze investeringen sluiten aan bij de plannen van het land dat een steeds grotere rol speelt op het wereldtoneel. Kamerleden waarschuwen voor de risico's en het kabinet heeft afgelopen woensdag onderzoek aangekondigd. Het Leiden AsiaCentre komt binnenkort met een nieuw rapport over Chinese overnames. Hoogleraar Frank Pieke, mede-auteur van het rapport en directeur van het Mercator Institute for China Studies in Berlijn, vertelt in Argos alvast over de bevindingen.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1