Binnenland
KRO-NCRV

Übermensch in de maak? 'Een keizersnee is ook niet natuurlijk'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Übermensch in de maak? 'Een keizersnee is ook niet natuurlijk'

Voor het eerst zijn twee baby's geboren van wie het DNA met genetische technieken kunstmatig is verbeterd. Dat claimde de Chinese hoogleraar He Jiankui gisteren. Het is een primeur die de toekomst van de mensheid kan veranderen, maar experts zijn ontstemd. In Stand.nl spreken we een moleculair bioloog, een voortplantingsgeneeskunde en een psychiater/filosoof over de vraag of het een goede zaak is of het DNA van baby's aangepast kan worden.

Onderzoeker biotechnologie: 'Een keizersnee is ook niet natuurlijk'

Dat DNA manipuleren niet natuurlijk is, vindt onderzoeker groene biotechnologie Milan Plasmeijer geen argument. "Keizersneden veranderen het DNA van mensen ook. Het is een samenspel tussen de breedte van de bekken en de dikte van het hoofd." Als we keizersnedes massaal gaan toepassen in de toekomst, krijgen we baby's met hoofdjes die te groot zijn voor het geboortekanaal.

Bij CRISPR ontstaat er meer weerstand. Deze techniek maakt het mogelijk om DNA van cellen of organismen zeer gericht te veranderen, zoals bij de Chinese tweeling is gebeurd. Plasmeijer werkt zelf met CRISPR bij planten. "Het is een mooie techniek om mutaties aan te brengen. Het is goedkoop en snel." Volgens Plasmeijer is het niet de vraag of, maar hoe we de techniek moeten toepassen op mensen. "Het is een te mooie ontwikkeling om stil te leggen." Wel moet er volgens hem maatschappelijke acceptatie ontstaan om er vervolgens goede regels voor te maken.

Voortplantingsgeneeskundige: "Het is nog te vroeg voor deze techniek"

Wat er nu in China is gebeurd, noemt Sjoerd Repping, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde, het werk van 'cowboys'. "De techniek is nog niet veilig en het is onvoldoende bewezen of het ook effectief is."

Ouders met een erfelijke afwijking kunnen volgens hem nu ook al geholpen worden. "Er zijn al veel mogelijkheden om te voorkomen dat kinderen erfelijk belast worden. Bijvoorbeeld door eicel-/zaadcel donatie of via IVF met embryoselectie." Ook Repping pleit voor een maatschappelijk debat over de techniek. Want hij vindt de vraag om kinderen met genetische afwijkingen te genetisch legitiem. "De vraag is hoe ver we met deze dure en intensieve techniek willen gaan."

Psychiater en filosoof: 'We weten niet wat de optimale mens is'

Volgens Damiaan Denys, filosoof en psychiater, kunnen we de mens wel willen verbeteren, maar weten we eigenlijk helemaal niet wat een 'beter' mens is. "Ik denk dat een boeiend leven ook een leven is waar we als mens soms lijden, angst ervaren of wat dommer zijn." Volgens Denys gaat deze ontwikkeling gepaard met een 'megalomaan' idee van wat die optimale mens zou zijn.

Disfuncties in het DNA weghalen zodat we gezonde mensen krijgen lijkt hem een goede zaak. De grens ligt bij het slimmer, mooier of beter maken van de mens.

Ster advertentie
Ster advertentie