Binnenland

Voorlopig brexit-akkoord, maar nog veel hobbels op de weg

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorlopig brexit-akkoord, maar nog veel hobbels op de weg

[NOS] De onderhandelaars namens het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben een voorlopig akkoord bereikt over de brexit.

Voorlopig brexit-akkoord, maar nog veel hobbels op de weg

Premier May heeft morgen om 14.00 uur (Britse tijd) een spoedvergadering ingelast waarin ze haar ministers zal vragen het akkoord goed te keuren. Alle ministers gaan vanavond een voor een langs bij de premier in Downing Street 10.

Het is onduidelijk wat in de overeenkomst is vastgelegd. Bronnen zeggen tegen de Ierse omroep RTÉ dat het akkoord tussen de onderhandelaars Barnier (EU) en Raab (VK) niet betekent dat de onderhandelingen ten einde zijn. Gisteravond zouden de onderhandelaars het eens zijn geworden. Het voorlopige akkoord is vervolgens naar Londen opgestuurd.

Noord-Ierland

Volgens RTÉ is in ieder geval over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland overeenstemming bereikt - de toekomstige grens dus tussen het VK en de EU. Dat was een van de belangrijkste pijnpunten bij de onderhandelingen.

De Britten willen geen harde grens met Ierland, met grensposten en controles. Maar de EU wil controle houden over zijn buitengrens.

Ster advertentie
Ster advertentie