appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Jeroen Bosch ziekenhuis dringt aantal keizersnedes terug door teamwork

AFP
vrijdag 9 november 2018 | NOS | redactie

Gynaecologen zijn erin geslaagd om het aantal keizersnedes terug te dringen. In het Jeroen Bosch ziekenhuis is het bij 70 procent van de kinderen in stuitligging gelukt om ze te draaien naar hoofdligging. Daardoor is het in 30 procent van die gevallen niet meer nodig om een keizersnede uit te voeren. 

Veel samenwerking zorgt voor afname keizersnedes

Het aantal keizersnedes kan worden teruggedrongen doordat een vast team verantwoordelijk is voor het omkeren van de kinderen. "Het bleek toen wij daar in 2014 mee begonnen we daar steeds beter in werden. Daardoor is het slagingspercentage enorm toegenomen", zegt gynaecoloog Remke Dullemond in het Radio 1 Journaal

Succes

Ook de bijscholing van het team verloskundigen en gynaecologen zorgt ervoor dat het keren van het kind steeds vaker goed gaat. Communicatie is erg belangrijk. "Van tevoren leggen wij vrouwen de voor- en nadelen van beide methodes zijn", zegt Dullemond. Dan blijft er een groep over die toch voor de keizersnede kiest, maar dat percentage hebben we wel naar beneden gekregen. "

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft een laag percentage keizersnedes door de nieuwe werkwijze. In andere ziekenhuizen kiezen vrouwen een stuk vaker voor een keizersnede. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1