appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Relatie Nederland en Marokko op scherp; ook cultureel

EPA
woensdag 10 oktober 2018 | NOS | NTR | Redactie

De relatie tussen Nederland en Marokko staat al een tijd op scherp. Dat heeft nu ook gevolgen voor de culturele relaties, want er is ophef over een filmfestival in Nador waar Nederland subsidie aan gaf.

“De relatie staat onder druk omdat Nederland zich heeft uitgesproken over hoe Marokko reageert op de protesten in de Rif die al sinds eind 2016 aan de gang zijn”, zegt correspondent Willemijn de Koning bij Nieuws en Co. “Eind april was minister Stef Blok in Marokko, toen gaf hij aan dat alle gevangenen moesten worden vrijgelaten.”

Maar daar bleef het niet bij: toen de leiders van de demonstranten werden veroordeeld tot celstraffen van twintig jaar, reageerde minister Blok daar ook op. “Hij zei dat hem dat aan de hoge kant leek. Ook zei hij dat Nederlandse Riffijnen goed moeten opletten als ze naar Marokko gaan, omdat ook Riffijnen uit Europa zijn gearresteerd.”

Daar was Marokko volgens De Koning absoluut niet blij mee: de Nederlandse ambassadeur werd op het matje geroepen en nu heeft het ook gevolgen voor het filmfestival.

Want Nederland zou ere-land zijn op het filmfestival van Nador. Omdat Nederland ere-land was, had de ambassade een subsidie van 40.000 euro gegeven. “Maar twee weken voor het festival begon, heeft de organisatie besloten dat Nederland geen ere-land meer is”, zegt de Koning. “Het is niet alleen de overheid die boos is over de ‘inmenging van Nederland in de interne zaken van Marokko’, maar ook veel mensen in Marokko hebben er een mening over.”

De Nederlandse ambassade heeft aan de organisatie gevraagd om die 40.000 euro terug te betalen. “Maar dat wordt lastig, omdat het geld al in het festival is gestoken. Het festival is deze week en het gaat volgens de organisatie gewoon goed. Wel geeft de organisatie aan dat het moeilijk wordt om het geld terug te betalen, maar dat er een grote wil is om een oplossing te vinden. Toch is er een grote kans dat de Nederlandse ambassade naar dat geld kan fluiten.”

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1