Binnenland
AVROTROS

De Duitse taal heeft het moeilijk in Nederland

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. De Duitse taal heeft het moeilijk in Nederland

Volgens onderzoekers gaat het niet goed met de populariteit van het schoolvak Duits. Uit onderzoek blijkt dat middelbare scholieren het vak vaak laten vallen. In 2016 deed er nog maar zo’n dertig procent van de scholieren eindexamen in het vak Duits. Alarmerend, zeggen experts, want dit zou op den duur de economie kunnen schaden. "Mensen beseffen niet hoe belangrijk Duitsland voor ons is."

Hoogleraar Duitse letterkunde Ewout van der Knaap van de Universiteit Utrecht maakt zich zorgen. "Duitsland is een ontzettend belangrijke handelspartner. Als we echt in het Duits met zo’n partner kunnen spreken, kom je over als een welwillend persoon wat uiteindelijk die handel ten goede komt. Het zou zonde zijn als dat zou verdwijnen."

Behalve economische aspecten speelt volgens hem ook nog de toegang tot het Duitse MKB mee. “Die bedrijven zijn vaak vanuit traditionele families ontstaan. Die bedrijven zijn best gesloten. Als je dan goed de Duitse taal spreekt krijg je toch toegang”, zegt Van der Knaap.

'Geen idee hoe belangrijk Duitsland is'

Sanne Maris werkt bij het Havenbedrijf Rotterdam en is namens de haven medeverantwoordelijk voor het contact met Duitse handelspartner. Daarnaast is ze voormalig student Duitslandstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze vertelt dat meer dan een kwart van het Nederlands goederenvervoer over het water gaat, richting onze Oosterburen. “Mensen hebben vaak geen idee hoe belangrijk Duitsland eigenlijk voor ons is”, zegt Maris.

De oorzaak van het probleem ligt volgens Sanne Maris voor een deel op de middelbare school: “Ik heb bij de Radboud Universiteit Duitslandstudies gestudeerd en al mijn vriendinnen van toen hebben allemaal op school een leuke leraar gehad. Ik denk dat je echt affiniteit met zo’n taal moet hebben. Dat heeft niet iedereen."

Daarnaast vindt zij dat ook op de middelbare school al meer aandacht komen voor de economische aspecten en onze banden met Duitsland. Ewout van der Knaap is het met Maris eens. "De inhoud moet weer naar voren gebracht worden. Je moet niet alleen over grammatica praten. Duitsland is veel meer. Helene Fischer is bijvoorbeeld erg populair in Nederland. Daarnaast is Berlijn bij Nederlandse jeugd 'je van het'. Het zou mooi zijn als dat voor nieuwe aanwas zorgt op de universiteit."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie