Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Eredivisie, kwalificatie Formule 1 en WK Wielrennen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Eredivisie, kwalificatie Formule 1 en WK Wielrennen

Vier wedstrijden in de Eredivisie zijn er vanavond. Ajax en PSV komen beide in actie, respectievelijk tegen Fortuna Sittard en NAC Breda. VVV Venlo komt in actie tegen Excelsior. Max Verstappen rijdt zijn kwalificatie in Sotsji en het WK Wielrennen gaat vandaag verder met de wegwedstrijd voor vrouwen.

Eredivisie

De nummers één en twee komen vandaag in actie in de Eredivisie. Ajax heeft de punten hard nodig, na de pijnlijke nederlaag tegen koploper PSV vorige week. De Amsterdammers spelen in Limburg tegen Fortuna Sittard. PSV bezoekt 'buurman' NAC Breda. De Eindhovenaren zullen proberen hun voorsprong van vijf punten te behouden.

Verder speelt Eredivisie-revelatie VVV Venlo uit tegen Excelsior in Rotterdam. VVV staat momenteel op de zesde plaats met evenveel punten als nummer vijf AZ Alkmaar. ADO den Haag gaat op bezoek bij sc Heerenveen. ADO, met Eredivisietopscorer El Khayati in de gelederen, treft een kwakkelend Heerenveen.

Een overzicht van de wedstrijden:

18.30 uur SC Heerenveen-ADO Den Haag | Verslag: Richard van der Made
18.30 uur NAC-PSV | Verslag: Jan Vincent van Zuiden
20.45 uur Fortuna Sittard-Ajax | Verslag: Frank Wielaard
20.45 uur Excelsior-VVV | Verslag: Arman Avsaroglu

Formule 1

Een spannende kwalificatie hoeven Verstappen-fans niet te verwachten. Afgezien van het feit dat het circuit van het Sochi Autodrom de Red Bull auto niet goed ligt, start de Nederlander achteraan zondag. Dit komt door een strategische motorwissel en daarvoor staat een gridstraf. Ook teamgenoot Daniel Ricciardo start achteraan.

Toch is Max Verstappen strijdbaar: "De vijfde plek is het doel, maar dat zou het ook zonder straf zijn geweest. Ferrari en Mercedes zijn favoriet. Wij zijn het derde team. Net als anders. Wij moeten er nu wat harder voor werken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De kwalificatie begint om 14.00 uur Nederlandse tijd.

WK Wielrennen

In de wegwedstrijd van het WK Wielrennen heeft Chantal Blaak de kans om haar regenboogtrui te verdedigen. De kans dat zij haar wereldtitel prolongeert is bijzonder klein. Verwacht wordt dat zij vooral in dienst gaat rijden van Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen.

De wegwedstrijd is 156 kilometer lang. In het finalerondje, dat drie keer wordt gereden, rijden de renners naar Igls. De rensters wacht een klim van 7,9 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7. Het maximale percentage, halverwege de klim is zelfs 10. De wegwedstrijd begint om 14.00 uur.

Interview met ex-terrorist

Daarnaast een interview met ex-terrorist Jason Walters, beter bekend als Jason W. Hij kreeg in 2006 15 jaar celstraf, maar kwam in 2013 vrij. Hij rondde de studie filosofie af aan de Universiteit Leiden met een scriptie over radicalisering en de-radicalisering. Lees hieronder het interview vooraf aan de uitzending, waarin hij vertelt over hoe hij gederadicaliseerd is. Argos is vanaf 14.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1.

En verder...

  • Prof. Dr. Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) geeft inzicht in de stand van het land. We zijn gemiddeld erg tevreden en geven ons leven een 7,8, maar wat zegt dat? Mogen we nog zeuren? Samen met dr Kelder wordt ook gekeken naar de mensen die buiten de geluksbubbel vallen. Een gesprek onder de noemer: met mij gaat het goed met ons gaat het slecht. Daarnaast: hoeveel effect heeft piekeren op ons lichaam? Jonge doctor Caroline Schlinkert promoveerde aan de VU met een onderzoek dat piekeraars lichamelijke signalen en behoeftes minder adequaat waarnemen dan anderen. In dr. Kelder en Co verdedigt zij haar proefschrift nogmaals.
  • Wat moet je doen als je huisdier is overleden? Mag je die overal begraven of moet je daarvoor naar een speciale begraafplaats? Daarnaast: hoe verleng je de duur van je beltoon en hoe krijg je een mantelzorgcompliment? Dit alles in Radar, te beluisteren vanaf 15.00 uur.

Fijne zaterdag!

Ster advertentie
Ster advertentie