Binnenland

Nieuwe website moet fysieke problemen na seksueel geweld bespreekbaar maken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe website moet fysieke problemen na seksueel geweld bespreekbaar maken

[NOS] Vandaag wordt de website beschadigdlichaam.nl gelanceerd, een informatieplatform over fysieke problemen na seksueel geweld. De site is opgericht door Femke Alsemgeest, werkzaam bij GGZ en ervaringsdeskundige.

Welke fysieke problemen kun je hebben na seksueel geweld? Wat kun je doen om die ongemakken oplossen en waar kan dat? Voor dat soort vragen heeft Alsemgeest de site beschadigdlichaam.nl opgezet. Er was behoefte aan, vertelt ze op NPO Radio 1. De informatie was er wel, maar nog niet samengebracht tot een overzichtelijk, landelijk geheel. Ook was er minder aandacht voor schade door ouder letsel.

Klachten

Het gaat om fysieke trauma's na seksueel geweld, voornamelijk problemen in het bekkenbodemgebied. Het kan gaan om weefselletsel; het uitscheuren van de vagina of anus. Of bijvoorbeeld incontinentie, plasproblemen, pijn en bloedingen. Alsemgeest: "Het is belangrijk om te zeggen dat dit voor mannen, vrouwen en kinderen is, want die kunnen helaas allemaal te maken krijgen met seksueel geweld."

Ervaringsdeskundige

"Ik ben zelf in mijn jeugd meerdere malen verkracht en heb last gekregen van een aantal symptomen." Eerst vond ze het erg moeilijk om erover te praten: "De knop ging om toen ik in mijn boeken beschreef wat ik heb meegemaakt en wat de vergaande gevolgen zijn op het gebied van intimiteit, seksualiteit en relaties." Daarna sprak ze er steeds meer over: in de media, en met lotgenoten. "Het delen van mijn verhaal werd minder lastig omdat ik wist dat anderen daar verder mee kwamen."

"Mensen hebben vaak het idee dat het alleen bij hen is. Dat het niet een probleem is wat vaker voor komt. Daarnaast ervaren mensen het als hele genante klachten. Schaamte speelt een grote rol." Bij de hulp voor slachtoffers wordt nu vooral gefocust op mentale zorg, vindt Alsemgeest. "Naar mijn idee wordt er nog heel veel in hokjes en protocollen gedacht. Maar als je mentale problemen verwerkt en vervolgens de fysieke klachten blijft houden, dan belemmert dat naar mijn idee een totaal herstel."

Zelf had ze ook wel behoefte gehad aan dergelijke informatie "Ik had geen idee hoe ik ooit behandeld zou moeten worden voor sommige klachten die ik had. Ik vond het ook heel eng, was bang voor fysiek onderzoek. Nu weet ik dat dat niet altijd nodig is. Toen ik later wat oefeningen leerde dacht ik: 'Had ik dat maar 15 jaar geleden geweten.' Dat had een heleboel leed bespaard."

Standaardprocedure

Op de vraag of de behandeling van fysieke klachten voortaan bij de standaard procedure zou moeten horen is het antwoord nee. "Niet iedereen is er direct klaar voor en niet iedereen heeft het nodig. Maar ik vind wel dat er standaard af en toe naar gevraagd moet worden. Heb je pijn? Heb je contactbloedingen tijdens seks? Zou het je helpen? Als iemand dat nodig heeft, dan kan er gericht worden gezocht naar een oplossing."

www.beschadigdlichaam.nl

Ster advertentie
Ster advertentie