Binnenland
AVROTROS

'Schaamte moet je groots van je afschudden... met veel bloot!'

foto: Twitterfoto: Twitter
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Schaamte moet je groots van je afschudden... met veel bloot!'

"Schaamte moet je groots van je afschudden. Met veren, boa’s en bloot. Heel veel bloot!" Cabaretier 
Johan Goossens vertelt in een speciale Pride uitzending van Radio Een Vandaag waarom de Pride Amsterdam zo 'overdreven' gevierd wordt.

'Ook homo's zijn homofoob'

"Homo zijn leek me het allerergste wat er was", vertelt Goossens. Mensen vergeten volgens hem vaak dat homo's vaak ook homofoob zijn geweest en ze zich schamen voor wie ze zijn. Je wordt volgens hem vanaf jonge leeftijd subtiel aangeleerd 'dat dat niet de bedoeling is': "Als kleuter was ik al verliefd op een jongen uit mijn klas, maar ik wist ook dat ik eigenlijk meisjes leuk moest vinden. Dit bracht me vaak in een lastig pakket als meisjes avances maakten."

Goossens noemt een voorbeeld van de kleuterklas, waarbij zijn moeder hem vraagt of hij zijn klasgenootje, Laura, een kusje wil geven. "Ik voelde de hand van mijn moeder op mijn rug en Laura stond daar voor me met getuite lippen. Als ik er nu aan denk, voelt het nog als een groepsverkrachting. Zo word je met vaste hand de gewenste heteroseksuele richting op geduwd. Je leert je schamen voor je eigen gevoelens, en die schaamte zit diep."

De hele Pride uitzending van Radio EenVandaag terugluisteren? Dat kan hier!

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie