Binnenland

Hoe de tijdslimiet sprinters in de bergen tot het uiterste dwingt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de tijdslimiet sprinters in de bergen tot het uiterste dwingt

Wanneer een peloton de bergen intrekt, gaat alle aandacht logischerwijs uit naar de krachtsinspanning die aanvallers, klimmers en klassementsrenners leveren. Daar worden de camera's opgericht, zij krijgen na de race de microfoons in de strot geduwd en het gesprek gaat over niets anders dan hen. Maar voor de rest van het peleton is het ook afzien, zeker voor de pure sprinter.

de bus.mp3

Mark Cavendish, Marcel Kittel, Andre Greipel, Fernando Gaviria en ook Dylan Groenewegen. Een lijstje met namen van sprinters die deze week de bergen niet doorkwamen. En dat zijn toch niet de minste namen.

Gevecht tegen de klok

Maar niet alleen de pure sprinters hebben het zwaar. Ramon Sinkeldam weet dat het ook voor hem enorm knokken wordt in de bergen. "Ik ben zo gemotiveerd", zegt hij sarcastisch. "Ik denk niet dat mensen door hebben hoe hard mensen moeten vechten om op tijd binnen te komen", aldus de renner van FDJ.

Zodra de eerste renner binnenkomt gaat de tijd lopen en moet iedereen die door wil aan de bak. Het is dus een gevecht tegen de klok legt Ploegleider Frans Maassen van LottoNL-Jumbo uit. "De tijdslimiet hangt van de zwaarte van de etappe af. Op basis daarvan mag je een aantal procenten verliezen op de tijd van de winnaar."

De bus in

Je richten op de tijdslimiet doe je veelal in de zogeheten bus. Wanneer een renner het peloton verlaat, komt die in de bus terecht. Een groep met renners die nergens voor rijdt, behalve eventueel op tijd binnen komen. "Bergop rij je daar een strak tempo, tenminste voor ons. Bergaf geef je alles en op het vlakke rij je kop over kop. Meer kan je niet doen", zegt Groenewegen over de strijd om tijdig binnen te komen.

Ook in die bus kan net als in het peloton de leiding worden genomen, vaak door de wat ervaren renners. Via de auto's en radio's blijven de renners in de bus op de hoogte van de tijdslimiet en of ze harder of zachter kunnen fietsen.

Toch realiseren sommige renners al tijdens de etappe dat het hun dag niet wordt. Dat ze de tijdslimiet nooit gaan halen. Om de benen van hun teamgenoten te sparen, die soms achterblijven om de pure sprinters door de bergen te loodsen, stappen ze dan af. En komt voor hen de tour tot een spijtig einde.

de bus.mp3

Ster advertentie
Ster advertentie