Binnenland
EO

Buma wil nog steeds premier worden

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Buma wil nog steeds premier worden

"Dat zou heel goed nog kunnen gelden." Zo reageert CDA-leider Sybrand Buma in Dit is de Dag op de vraag of hij nog steeds premier wil worden. Het CDA voerde tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 campagne met een spotje met een kindversie van Buma die zei: "Ik wil later premier worden." Uiteindelijk werd Mark Rutte weer premier en is Sybrand Buma een van de steunpilaren van Ruttes derde kabinet. Hoe kijkt Buma terug, en hoe kijkt hij vooruit?

Sybrand Buma over Rutte 3

Het kabinet Rutte III is inmiddels al meer dan een half jaar op dreef en CDA-leider Sybrand Buma maakt een positieve balans op. Het duurde wel wat langer om zich erbij neer te leggen dat Mark Rutte weer premier was geworden, bekent Buma. Maar inmiddels geniet hij nog steeds van zijn rol als politiek leider van het CDA in de Tweede Kamer en is zijn verhouding met de premier ook verbeterd. "Ik denk dat we allebei veranderd zijn. En waar ik tijdens Rutte II kritiek had, was dat vaak inhoudelijk. Nu hebben we de mogelijkheid om dat bij te sturen."

Klimaat

Tijdens het vorige kabinet voerde Buma’s CDA nog keihard oppositie tegen het kabinet van VVD en PvdA en viel er niet te praten over deelonderwerpen in 'achterkamertjes'. Nu prijst Buma het derde kabinet van Rutte omdat een klimaatwet met behulp van zeven partijen bijna geregeld is. "Ik geef de kans van slagen een hoog percentage", stelt Buma. De klimaatwet was een initiatief van GroenLinks Jesse Klaver en de vorige PvdA-leider Diederik Samsom dat nu omarmd is door het huidige kabinet waarin vooral ChristenUnie en D66 zich sterk maakten voor 'groene' wetgeving. Maar inmiddels hebben zowel Rutte als Buma klimaat centraal gesteld op hun partijcongres, iets waar GroenLinks leider Jesse Klaver zich op zijn GroenLinks Festival vorig weekend nog hogelijk over verbaasde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Enig begrip voor die verbazing heeft Buma wel. "Voor mij is het niet een punt om mij van anderen te onderscheiden: Kijk mij groen zijn. Ik heb liever dat we met z’n allen groen doen. Voor mij geldt dat de opgave die we hebben er één is waarin we het samen met de Nederlandse samenleving moeten doen en ons voortdurend moeten realiseren dat als we praten over vergroening, dat dat voor heel veel mensen gewoon betekent: een duurdere energierekening. Ik ben niet van de grote stappen snel thuis. Ik ben me er altijd van bewust dat klimaatbeleid een stapje ingewikkelder is dan grote woorden. Maar wanneer je samen met coalitie en oppositie een ambitieus doel maakt, dan kan het. Het CDA moet ook wat inleveren, maar ook met zeven partijen kan je beleid voeren dat langjarig volgehouden kan worden. Dat vind ik mooi."

Bekijk het hele gesprek met Sybrand Buma over Rutte III, klimaatbeleid, arbeidsgehandicapten en migratie hier terug:

Ster advertentie
Ster advertentie