appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Als EMA het goedkeurt, kunnen we Spoetnik gewoon bestellen'

Pixabay
zaterdag 6 februari 2021 | EO | Virusfeiten

Mocht de EMA het Russische Spoetnik-vaccin goedkeuren, is het prima om Nederlands daarmee in te spuiten. Viroloog Marion Koopmans was eerder terughoudend omdat de Russische autoriteiten geen gegevens hadden gedeeld, maar is bereid haar mening te herzien na een wetenschappelijk artikel in The Lancet. "Als zij met trials goede resultaten laten zien en die worden getoetst en goed bevonden, is het een ander verhaal", zei ze in de podcast Virusfeiten.

Virusfeiten aflevering 13: over Spoetnik en het vaccineren van kinderen

Ook Diederik Gommers is enthousiast. "Als de EMA het goedkeurt en dezelfde eisen stelt als aan AstraZeneca en Pfizer, zeg ik: gewoon bestellen...", zegt de intensivist na het lezen van het artikel. "Het is een studie gedaan in 16.500 mensen die dat vaccin kregen in Moskou, met een controlegroep van 5.500 mensen. Ze hebben 91,6% effectiviteit, dat lijkt op Pfizer en Moderna. Dat is een mooi resultaat dat ze laten zien in die publicatie."

Ook microbioloog Ben van der Zeijst, oud-topman van het RIVM zou het vaccin zo bestellen, vertelt hij in Dit is de Dag. Zelfs vóór de EMA-beoordeling: "Ik volg die vaccins sinds april en ik durf te zeggen dat het vaccin goed is", zegt hij.

100 miljoen doses

Niet-medici zijn niet allemaal enthousiast over het aankopen van Spoetnik. Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk denkt dat Poetin een politieke overwinning probeert te boeken door het vaccin aan het Westen te verkopen. Rusland zou 100 miljoen doses Spoetnik hebben klaarliggen om aan Europa te verkopen, maar dat moeten we niet doen, zegt De Wijk. "Poetin gaat dan zeggen dat hij de redder van de wereld is..."

De Wijk denkt ook niet dat de Europese Unie trek heeft in een deal met de Russen. "Het Europees Parlement besloot onlangs tot strengere sancties tegen Rusland", vertelt hij.

Van der Zeijst vraagt zich overigens wel af of de Russische vaccins nodig zijn. "We hebben meer dan vaccins in Europa, meer dan we nodig hebben. Maar ja, iedereen wil het nú..."

Een discussie in Dit is de Dag over het Spoetnik-vaccin

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1