Een op de drie zorgmedewerkers wil geen vaccin: 'Grote behoefte aan meer informatie'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Een op de drie zorgmedewerkers wil geen vaccin: 'Grote behoefte aan meer informatie'

De Europese medicijnwaakhond EMA heeft het het Pfizer/BioNTech-vaccin goedgekeurd. Toch is het nog maar de vraag of iedereen zich wil laten prikken. Het personeel in verpleeg- en verzorgingstehuizen mag als eerste. 1 op de 3 neigt ernaar zich niet te laten vaccineren, blijkt uit een enquête van FNV Zorg. Zorgbestuurder Trudy Prins ziet hetzelfde beeld onder haar personeel, vertelt ze in Stax&Toine.

"Het viel mij eigenlijk nog wel mee", zegt Prins, die bestuurder is bij De Rijnhoven, een organisatie van verpleeghuizen en thuiszorg in de provincie Utrecht. "We hebben in onze zorgomgeving wel veel kennis van medicatie, al dan niet vooraf. En medewerkers hebben gewoon behoefte aan kennis van zaken, voordat ze stappen nemen."

Proefkonijnen

Een veelgehoord commentaar van zorgmedewerkers is dat ze 'geen proefkonijn willen zijn voor het vaccin’. Prins: "Ik kan mij wel inleven in het gevoel. Maar als een vaccin is toegelaten tot de markt, is er een grote mate van veiligheid gegarandeerd."

Zelf twijfelt de bestuurder dan ook geen moment. "Ik zou het laten doen, ik heb er goed over nagedacht. Als het voor mij beschikbaar zou komen, zou ik het doen. Maar: ik werk op kantoor, het moet eerst naar de werknemers op de vloer."

De Jonge

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) reageerde bij de NOS op de ongerustheid onder zorgmedewerkers. Hij spreekt het medisch personeel aan op hun gevoel: "Je doet het niet alleen voor jezelf, maar zeker ook om de mensen die je lief zijn te beschermen. Ik weet zeker dat het voor mensen in de zorg een overtuigend argument zal zijn."

"Maar ik snap ook dat men zegt: eerst die toelating afwachten, eerst zeker weten wat de werking is, wat de bijwerkingen zijn. Daarom doen we de dingen ook stap voor stap. Heel snel, maar wel zorgvuldig", voegt de minister toe.

Eigen afweging

Prins vindt de woorden van de minister niet erg gelukkig gekozen: "Het is niet een heel goed idee om een morele druk op mensen in de zorg uit te oefenen. Natuurlijk begrijpen de mensen in de zorg heel goed wat de risico’s zijn. Maar ze hebben het recht om een eigen afweging te maken. Dat moet je kunnen doen zonder dat iedereen roept dat het egoïstisch is als je het niet zou doen."

Zelf gaat Prins in haar locaties zo snel mogelijk aan de slag om haar medewerkers zo goed mogelijk voor te lichten. "We hopen, nu de goedkeuring is, alle informatie over het vaccin binnen te krijgen. Dan gaan we onze medewerkers zo uitgebreid mogelijk van deze informatie op de hoogte stellen. We gaan vragenuurtjes organiseren. Zodat ze de informatie hebben die ze nodig hebben. Ik hoop dat ze een afweging maken die 'ja' zegt, omdat ik denk dat het een stap voorwaarts is. Maar voor een 'nee' heb ik ook respect."

ev 2112

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie