appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Viroloog Koopmans maakt zich nog geen zorgen over vaccin na mutatie

ANP
zondag 20 december 2020 | EO | Redactie Twitter

Het kabinet sluit het luchtruim voor Groot-Brittannië na de opkomst van mogelijk besmettelijke variant van het coronavirus, die mogelijk nog besmettelijker is. Afgelopen donderdag zei viroloog Marion Koopmans in Virusfeiten dat een mutatie niet direct grote consequenties hoeft te hebben voor het vaccinatieprogramma: "Het is één verandering op één plek, dus dat is één type antistof. Bij een vaccin gebruiken we een hele waaier."

Luisteren: Virusfeiten met Marion Koopmans en Diederik Gommers

Een mutatie is eigenlijk een kopieerfout, zegt Koopmans. "Als een virus je lichaam binnenkomt, gaat het cellen in en gaat het zichzelf kopiëren. Je wordt een soort virusfabriek. Dat kopiëren gaat slordig, daar worden fouten bij gemaakt en dat zijn mutaties", vertelt Koopmans. Pas als een mutatie op een belangrijke plek zit, kan het virus van functie veranderen.

De mutatie waarvan nu sprake is, zit in de 'uitsteeksels' op de bol van het virus, waarmee het virus aan cellen hecht. Als dit verandert, kunnen antistoffen minder goed voorkomen dat het virus hecht, vertelt Koopmans.

 

Griep

 

Toch betekent dit niet dat het hele vaccin niet werkt. Het vaccin werkt breder, zegt de viroloog. Wel wordt er onderzoek naar gedaan. "Nu we richting de vaccinatie gaan, moeten we uitzoeken of dit een variant van het virus is waar de vaccinatie minder goed tegen werkt", vertelt Koopmans. 

Ook bij griep is bijvoorbeeld sprake van mutaties. Als dat voorkomt, wordt de samenstelling van een vaccin veranderd. 

Of dit nu nodig is, is nog niet te zeggen, zegt Koopmans, maar het is dus heel normaal dat een vaccin enigszins aan de actualiteit wordt aangepast.

Virusfeiten

In Virusfeiten wordt wekelijks gepraat met OMT-leden Diederik Gommers en Marion Koopmans over het coronavirus. De podcast is te beluisteren op de website van Radio 1, via de app, maar ook via platforms als Apple podcasts en Spotify.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1