appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Toename verslavingen aan legale drug 3-MMC: 'Het helpt jongeren naar de afgrond'

EenVandaag
vrijdag 20 november 2020 | AVROTROS | Redactie

3-MMC is een drug die jongeren ‘compleet naar de afgrond brengt’, zegt verpleegkundig specialist Ellen Veldkamp. En ze ziet steeds meer jongeren naar de legale en makkelijk toegankelijke drug grijpen, vertelt ze bij EenVandaag.

Verpleegkundig specialist Ellen Veldkamp over tieners met een 3-MMC verslaving

"Het is een ontwrichtende drug, het helpt jongeren compleet naar de afgrond", vertelt Ellen Veldkamp. Als verpleegkundig specialist ziet ze veel jongeren binnenkomen met een 3-MMC-verslaving. Het zijn verslavingsklinieken als Tactus in Zwolle, waar Ellen Veldkamp werkt, die zien dat jongeren de drug 3-MMC steeds meer gaan gebruiken. Met name in Oost-Nederland is de drug populair. Deze designerdrug heeft hetzelfde effect als XTC en cocaïne, maar is goedkoper en gewoon legaal te verkrijgen in webshops.

Angstaanvallen en hallucinaties

"De drug geeft je een euforisch gevoel. De 'craving' ernaar is heel sterk, die is vergelijkbaar met cocaïne", vertelt verpleegkundig specialist Ellen Veldkamp.

Maar als je het even niet gebruikt word je somber, legt ze uit. "Veel jongeren krijgen daarnaast angst- en paniekaanvallen en zelfs hallucinaties."

Verslaving met grote gevolgen

De verpleegkundige ziet hoe de drug jongeren helemaal naar de afgrond helpt. "Jongeren zijn onwetend over wat het precies is, maar hebben zelf niet in de gaten hoe verslavend het is."

De gevolgen zijn groot ziet zij. "Het heeft effecten op hun prestaties op school en op hun gezinsleven."

Verbod in de maak

De drug 3-MMC is een zogeheten designerdrug. Het is een amfetamine-achtige stof die qua werking lijkt op 4-MMC, een drug die wél verboden is. Twee jaar geleden besteedde EenVandaag al aandacht aan 3-MMC en hoe makkelijk het verkrijgbaar is. Toch is de drug nog altijd legaal te verkrijgen via webshops.

Wel werkt staatssecretaris Blokhuis nu aan een algemeen verbod op desginerdrugs: "Wij ontvangen signalen dat het gebruik van 3MMC toeneemt, met name in het oosten van het land. Daarom werken we nu aan een algeheel verbod op designerdrugs. Zo voorkomen we dat drugsproducenten na een verbod een kleine chemische aanpassing aanbrengen, waardoor weer een nieuwe legale designerdrug ontstaat", laat een woordvoerder weten. De verwachting is dat het wetsvoorstel komend voorjaar in de Tweede Kamer besproken wordt.

Makkelijk online bestellen

Veldkamp ziet veel tieners met een 3-MMC verslaving in haar kliniek: "De jongsten zijn nog maar 14. Vaak gebruikten ze al andere drugs, en dan is het spannend om iets nieuws uit te proberen. En ze kunnen er heel makkelijk aankomen, via het internet. Ik hoorde dat er in Harderwijk zelfs 3-MMC flyers worden verspreid."

Het goede nieuws is dat afkicken relatief eenvoudig gaat: "De klachten die 3-MMC geven, houden vrij snel weer op. Maar dan is het de kunst om ervan af te blijven", vertelt ze.

Verpleegkundig specialist Ellen Veldkamp over tieners met een 3-MMC verslaving

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1