appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Andreas Voss tempert verwachtingen over Moderna-vaccin: 'Uitrollen duurt lang'

ANP
maandag 16 november 2020 | EO | Redactie Dit is de Dag Twitter

Hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss is blij met het vaccin dat fabrikant Moderna maandag aankondigde, maar tempert wel de verwachtingen. "Het duurt heel lang tot het helemaal uitgerold kan worden", zei het OMT-lid in Dit is de Dag.

Andreas Voss in Dit is de Dag, samen met Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals

Moderna is het tweede bedrijf dat een vaccin aankondigt. Vorige week kwam fabrikant Pfizer al met het bericht dat het in een vergevorderd stadium is met een coronavaccin dat een effectiviteit van 90 procent zou hebben. Pharmaceut Moderna denkt daar met haar vaccin nog overheen te kunnen met een effectiviteit van 94,5 procent. 

Terug naar normaal

Mocht het allemaal uitgerold zijn en mensen zijn massaal gevaccineerd, dan kan de maatschappij weer terug naar normaal, zegt Voss. "Het hangt af hoe lang zo'n vaccin werkt, hoe lang de immuniteit blijft bestaan, maar als het goed uitpakt, hebben we weinig corona-overlast meer", zegt de hoogleraar.

Dit lijkt op gespannen voet te staan met uitspraken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens directeur-generaal Tedros Adhanom zal de komst van een vaccin nog niet genoeg zijn om de pandemie te stoppen. "Een vaccin zal de andere middelen die we hebben aanvullen, niet vervangen", zei hij vandaag.

Voss snapt wel wat hij bedoelt: "Wat ik denk dat hij daarmee wilde zeggen was: mensen, wees voorzichtig om nu alles los te laten, want het duurt nog wel het hele volgende jaar tot het uitgerold is." 

60 à 70 procent

Volgens Voss moet ongeveer 60 à 70 procent van de mensen gevaccineerd worden om groepsimmuniteit te bereiken. Een jaar vindt hij een realistische tijdsinschatting, mochten de vaccins van Moderna en Pfizer daadwerkelijk zo goed werken als de bedrijven claimen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1