appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Dag
STER Advertentie

'Geef alle leraren een CO2-meter'

Pexels
woensdag 12 augustus 2020 | EO | Redactie Dit is de Dag Twitter

Maandag gaan de scholen weer open, maar kan dat wel zonder goede ventilatie? Volgende de Vlaamse viroloog Marc van Ranst is goede ventilatie van cruciaal belang om nieuwe corona-uitbraken te voorkomen: "Door ramen en deuren open te zetten kun je verspreiding via aerosolen voor een groot deel voorkomen", zegt hij in Dit is de Dag.

Hoe belangrijk is ventilatie op scholen in strijd tegen corona?

Binnenshuis wordt het virus naast via lichamelijk contact ook via de lucht verspreid, stelt Van Ranst. Besmette mensen ademen het virus uit en anderen ademen het weer in. Met leerlingen die bij elkaar in een lokaal zitten, kan dit dus ook gebeuren.

Frisse lucht kan een oplossing zijn, stelt de viroloog. België zet hier heel actief op in: "We gaan inzetten op CO2-metingen", vertelt Van Ranst. "Dat is een soort surrogaat voor de hoeveelheid mensen die in een ruimte zijn en de mate van ventilatie."

CO2-meters op school

Sociaal geograaf Maurice de Hond wijst al sinds het begin van de corona-epidemie op verspreiding via de lucht en het belang van ventilatie. Eerst kreeg hij veel kritiek, maar inmiddels lijkt hij steeds meer steun te krijgen. Bijvoorbeeld van PvdA-leider Lodewijk Asscher, die gisteren in de hoorzitting in de Tweede Kamer nog expliciet vroeg naar ventilatie op scholen.

De Hond hoopt dat scholen het serieus nemen. "Eigenlijk zou elke leraar uitgerust moeten zijn met een CO2-meter. Dit geeft een goede indruk van hoeveel frisse lucht er is. Als het niveau te hoog wordt, is er te veel CO2 en te weinig frisse lucht en dan zou je actie moeten ondernemen", zegt De Hond. Scholen zouden een protocol moeten hebben voor wat een leraar moet doen als er te weinig frisse lucht is, vindt hij.

De Hond is kritisch op het RIVM en de overheid dat er te weinig informatie wordt verstrekt over dit onderwerp. "Ze zijn koppig", vindt hij.

Tocht

In België wordt er wel informatie verstrekt, vertelt Van Ranst: "Leraren weten dat ramen en deuren open moeten staan en dat er altijd wat tocht moet zijn." Scholen waar geen ramen open kunnen, zullen ramen moeten vervangen, zegt hij. Met CO2-meters wordt er een proef gedaan. 

Van Ranst en De Hond verwachten beiden dat dit soort CO2-meters de komende tijd populair zullen worden. De Hond denkt ook dat zogenoemde air purifiers die het virus uit de lucht zeggen te kunnen halen veel verkocht zullen worden. Hij hoopt dat er een soort 'taskforce ventilatie' zal komen die apparaten gaat testen of ze wel werken. 

Terugluisteren: Marc van Ranst en Maurice de Hond over ventilatie op scholen

Foto door Arthur Krijgsman via Pexels

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1