appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Redteam houdt beleidsmakers coronabeleid een spiegel voor

ANP
maandag 10 augustus 2020 | EO | Redactie Dit is de Dag Twitter

Een groep experts heeft zich verenigd om maatregelen van het kabinet 'georganiseerd' tegen het licht te houden. Ze noemen zichzelf #redteam. "In het bedrijfsleven is het heel normaal om in een red team en een blue team te werken. Ze werken beide aan hetzelfde vraagstuk, maar afzonderlijk om elkaar zo scherp mogelijk te houden", zegt microbioloog, veldepidemioloog en redteamlid Armish Baidjoe in Dit is de Dag.

Amrish Baidjoe over het red team in Dit is de Dag

Het team bestaat naast Baidjoe onder andere uit gezondheidseconoom Xander Koolman, wiskundige Bert Slagter en oud-toezichthouder Wim Schellekens geeft het kabinet gevraagd en ongevraagd advies.

Gebrek aan urgentie

Amrish Baidjoe is kritisch op het gebrek aan urgentie vanuit het kabinet en de GGD. "Je moet juist nu duurzaam investeren in het bron en contactonderzoek. De GGD is keihard aan het werk, maar er zijn in deze fase al gaten in gevallen en dat is zorgelijk. Capaciteit is nooit een knopje dat je aan of uitzet. Dat heeft tijd nodig. Je moet daarin blijven investeren. Dat geldt ook voor de capaciteit van bijvoorbeeld verpleegkundigen."

Ook heeft het kabinet volgens Baidjoe steken laten vallen op het gebied van communicatie. "Als we samen een crisis doormaken moet je ook erkennen dat we samen fouten maken. Ook de overheid." Je kan de schuld niet alleen bij de jongeren leggen, aldus Baidjoe. "Om jongeren te bereiken kun je bijvoorbeeld ook influencers inzetten."

Baidjoe wil met #redteam kritisch zijn, maar vooral ook samenwerken met het OMT. "We blijven vragen stellen. Het is de taak van journalisten en kamerleden om die vragen op te pakken".

Terugluisteren: Amrish Baidjoe in Dit is de Dag

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1