appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Nederlanders ‘trots’ en ‘nuchter’? Onzin, zegt Vlaming Tom Lanoye

ANP
woensdag 5 augustus 2020 | EO | Wouter Kempenaar

Nederlanders zouden volgens premier Mark Rutte 'trots' en 'nuchter' zijn, zo zei hij veelvuldig in de persconferenties over het coronavirus. Vlaming en schrijver Tom Lanoye is het hier niet mee eens, zei hij in Dit is de Dag: "Als ik lees dat ook jullie premier zegt dat de maatregelen een beetje moeten passen bij het volk, dan moet je wel heel bezopen zijn wil je zoiets zeggen. Dan ben je niet meer nuchter."

Lanoye schreef in NRC een bezorgde brief aan ons Nederlanders. In Dit is de Dag sprak hij erover met antropoloog Daniëlle Braun.

Zit de Nederlandse volksaard in de weg bij bestrijding corona?

Antropoloog Daniëlle Braun denkt wel degelijk dat het belangrijk is om in te spelen op de volksaard. "Een dokter kijkt wel degelijk naar de patiënt. Inspelen op de volksaard draagt bij aan medicatie- en therapietrouw. Ik ben er absoluut voor om aan te sluiten bij hoe het moet in een land." 

Koppigheid

Volgens Lanoye zit er een zekere koppigheid in de volksaard van Nederland. Internationale topvirologen raden mondkapjes aan, maar Nederland houdt het stug tegen. "Als je in een café vijf keer moet zeggen dat je nuchter bent dan weet je dat 'ie een glas te veel op heeft, je versterkt zo het idee dat je in Nederland nooit zoals in het zwaar getroffen Bergamo gaat worden, en dat is toch ook wel een gevaar." Toch verwondert Lanoye zich ook over Nederlanders: "Iedere Nederlander is zijn eigen kathedraal en catechismus tegelijkertijd."

Volgens Braun zijn we vooral een nuchter en polderend land: "Iedereen heeft inderdaad zijn eigen catechismus. Dat zit in onze historie". Ook denkt Braun dat we het belangrijk vinden om met elkaar beleid te maken. "We willen het idee hebben dat we meepolderen, meebeslissen en ons graag gehoord voelen. Mensen houden zich dan ook langer aan maatregelen." 

'Intelligente' lockdown

Ook termen als 'intelligente lockdown' werken tegen ons vindt Tom Lanoye. Als je als land zegt: wij doen een slimme lockdown, dan zeg je tegen de rest van de wereld, je bent zo stom als het achtereind van een varken. Volgens Lanoye zijn er veel mensen die zijn manier van formuleren kunnen waarderen: "Het is juist een eerbewijs aan Nederland dat ik het zo formuleer, dat past perfect bij jullie volksaard". 

Zit de Nederlandse volksaard in de weg bij bestrijding corona?

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1