'Bevolkingsonderzoek kanker is levensreddend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bevolkingsonderzoek kanker is levensreddend'

De coronacrisis zorgde voor een flinke terugloop in het aantal kankerdiagnoses. Ook de bevolkingsonderzoeken werden stopgezet. Hoe kunnen we dat bij een eventuele tweede golf anders doen? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat de bevolkingsonderzoeken verder verbeterd worden? Patholoog Gerrit Meijer werkt aan de vroege opsporing van darmkanker. Hij vertelt erover in Stax&Toine, samen met Annebel Schipper van KWF.

Niet alleen de diagnoses liepen terug, ook werden de bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker stopgezet. En dat is zorgwekkend, want jaarlijks worden er veel overlijdens voorkomen door deze screenings: "Bij darmkanker worden er 2.400 mensen per jaar 'gered'. Aan borstkanker overlijden zo'n 1.000 mensen minder, bij baarmoederhalskanker 300", somt Schipper op.

Blijft eigen keuze

Ondanks deze cijfers is het opkomstpercentage bij de baarmoederhalskankertest teruggelopen van zo’n 70% bij de start, naar 58% nu. Toch is KWF niet voor een verplichting. Schipper: "Wij willen echt richting die 100%, maar het blijft ieders eigen keuze."

"Een argument om je niet te laten testen is dat het pijnlijk is, of dat mensen angstig zijn. Dat kan onterecht zijn als er een positieve test is, maar er uiteindelijk niks aan de hand blijkt. Al met al vind ik de voordelen veel groter dan de nadelen."

Financiering

Patholoog Gerrit Meijer werkt al jaren met zijn Dream Team aan de vroege opsporing van darmkanker. "Dat doen we door gebruik te maken van nieuwe kennis. Darmkanker ontstaat op de bekleding van de darm. Dat verschilt niet heel veel van de huid. Iedereen weet: op de huid kun je bobbeltjes krijgen, vlekken. De meeste bobbeltjes heb je geen last van, maar een kleine subgroep kan kwaadaardig worden. Dat gebeurt ook aan de binnenkant van je darm, en daar noemen we de bobbeltjes poliepen."

Voor dat soort onderzoek is veel geld nodig. Financiering loopt alleen niet altijd van harte. Meijer doet nu onderzoek met KWF. "Ik verbaas mij er wel eens over… Bij de besluiten om een bevolkingsonderzoek te starten, wordt een bedrag gekoppeld aan de gewonnen levensjaren. En dat doen we al heel lang in dit land, en de politiek ook. Bij geneesmiddelen wil niemand daarover zeuren, maar bij bevolkingsonderzoeken wel…"

Meer weten over de vroege opsporing van kanker? Luister hier naar het volledige gesprek met patholoog Gerrit Meijer en Annebel Schipper (KWF):

Kanker zo vroeg mogelijk opsporen

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie