appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Tips om gezonder te leven in coronatijd

ANP
dinsdag 19 mei 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

De stress en onzekerheid van deze coronacrisis maakt het voor veel mensen nóg lastiger om gezond te leven. Daarom doen wetenschappers en zorgprofessionals vandaag een oproep aan de politiek, bevolking en industrie: we moeten nu écht actief werk maken van een onze eigen gezondheid. Maar hoe doe je dat precies? 

Minder beweging, een taartje als beloning en vroeger op de dag aan de alcohol. Er zijn genoeg verleidingen om in deze tijden in ongezond gedrag te vervallen. 

Verander je routine 

Ingesleten gewoontes zijn het moeilijkst om te veranderen. Dat weet psycholoog Andreas Wismeijer als professional én uit eigen ervaring. Toen de wereld door corona in rap tempo veranderde, besloten hij en zijn vrouw om de boel om te gooien en juist extra gezond te gaan leven. 

"Als alles hetzelfde is en jij besluit minder te roken en te drinken, is dat moeilijk. Maar een gewoonte veranderen is het makkelijkste als alles toch al anders is." 

Een nieuwe gezinsroutine zorgt ervoor dat ze allemaal gezonder leven. "We gaan op tijd naar bed, dus zonder televisie en krant. Daarbij drinken we geen alcohol doordeweeks, wat ik wel graag deed, en snoepen we niet." Daarbij maakt het gezin iedere ochtend een wandeling van een uur. "Er is nu veel spanning en als je goed voor je lichaam zorgt, dan kun je veel meer aan." 

Meer tijd om te koken 

Spraakmaker Onno Hoes zag de 'coronakilo’s' er in de eerste weken van de lockdown aanvliegen. "Ik beloonde mezelf met chocola of zoals ze hier in Maastricht doen: vlaai."

Inmiddels is hij weer op het oude niveau en heeft het thuiswerken ook een voordeel merkt hij: "Je hebt juist veel meer tijd om gezond te koken en bij de lokale winkel wat te halen." Daarmee steunt hij zijn eigen gezondheid én de lokale economie. 

Duwtje in de rug 

Hoogleraar gezondheidscommunicatie Bas van den Putte ziet ook dat het nu juist extra moeilijk is om een gezonde levensstijl aan te houden. Uit onderzoek blijkt dat mensen mensen nu minder bewegen. Rokers zijn meer gaan roken en volwassenen zijn meer gaan drinken. 

Hoewel gezond leven ook je eigen verantwoordelijkheid is, ziet hij een grote rol voor de overheid. Door preventiecampagnes krijgen ze extra motivatie. Bijvoorbeeld door een reclame campagne om te stoppen met roken. “Mensen hebben vaak een duwtje nodig en na zo’n campagne krijgen ze een que: misschien moet ik dit toch doen." 

Daarnaast is het volgens hem nog steeds "onzin" dat nog ongezond eten in Nederland nog steeds goedkoper is dan gezond."  

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1