appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Voorlopig maar drie pakjes paracetamol per persoon

ANP
dinsdag 17 maart 2020 | NOS | NTR | Redactie

Mensen die paracetamol kopen bij drogisterijen, krijgen voorlopig niet meer dan drie pakjes mee naar huis. Dat adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen aan verkopers van het medicijn om te voorkomen dat er wordt gehamsterd vanwege het coronavirus.

Medicijnen en mondkapjes vliegen de apotheek uit

De afgelopen dagen hebben mensen massaal doosjes paracetamol ingeslagen, zegt hoofd inkoop Nico Dienaar van medicijngroothandel Mosadex in Nieuws en Co. "Het is behoorlijk hard gegaan. We zijn nu al ongeveer door de helft van onze jaaromzet heen van paracetamol."

Volgens Dienaar betekent dat niet dat we nu in paniek moeten raken. "Het ziet er niet naar uit dat alles op korte termijn gaat opraken. De voorraad is wel aan te vullen, maar alleen als er niet wordt gehamsterd. We hebben zeker solidariteit nodig van mensen. Als dat niet gebeurt, komen we wel in de problemen. Koop dus niet meer dan drie pakjes per persoon."

Mondkapjes een 'issue'

Verder komen er uit meerdere landen berichten over mondkapjes die dreigen op te raken. Mosadex levert die voornamelijk aan apotheken, maar de inkoper benadrukt dat vooral personeel in ziekenhuizen daar grote behoefte aan heeft. "Zij hebben die bescherming hard nodig. Maar mondkapjes zijn überhaupt een issue."

Zo zijn er grote verschillen in kwaliteit. "Er zijn verschillende aanbieders en niet alle kapjes helpen." Wel ziet Dienaar dat steeds meer bedrijven zich storten op het produceren van kapjes. "Alleen weet je daarbij niet of de kwaliteit goed genoeg is om te beschermen tegen het coronavirus en of ze wel kunnen aankomen in Nederland, omdat steeds meer grenzen dicht gaan." 

Dienaar spreekt van een unieke situatie. "Volgens mij kan niemand zeggen dat hij zoiets heeft meegemaakt. We werken met man en macht om het apparaat in stand te houden, om medicijnen aan apotheken te leveren en daarna aan de mensen. Het vergt inzet van ons allemaal en solidariteit is daarbij echt van belang."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1