appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Werkt preventief infecteren van gezonde mensen voor groepsimmuniteit?

ANP
dinsdag 17 maart 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Luisteraar Peter Bark vraagt zich af of iedereen die gezond is zich niet vrijwillig zou kunnen laten infecteren met het coronavirus. Dit om de groepsimmuniteit waar premier Rutte het gisteren over had, sneller te bereiken. Viroloog Mariet Feltkamp van het Leids UMC in Spraakmakers: "We weten nog niet of je dit zomaar aan iemand kan geven." 

Op NPO Radio 1 kunnen luisteraars vragen stellen over het virus zelf én de maatregelen van het kabinet. Bark heeft momenteel niets te doen. "Ik ben gezond en bereid me vrijwillig te laten infecteren en daarna in quarantaine te gaan om sneller aan de 60 procent coronagevallen te komen." 

Groepsimmuniteit 

Viroloog Feltkamp noemt het idee van op een gecontroleerde manier mensen infecteren goed. Zo kunnen mensen minimaal ziek worden, maar wél immuniteit opbouwen. Over dit coronavirus is alleen nog te weinig bekend. "We weten niet goed genoeg hoe we dit moeten doen en met welke dosis." 

Groot risico 

Daarnaast is het een groot risico om mensen te infecteren. Wellicht worden ze niet minimaal ziek, maar krijgen ze een dubbelzijdige longontsteking en moeten ze naar de Intensive Care. Ook is nog onduidelijk hoe groot het percentage geïnfecteerden precies moet zijn voor die immuniteit, en hoe infectieus het virus nu eigenlijk is. 

Mazelen 

Als viroloog vindt Feltkamp de strategie die gekozen wordt van groepsimmuniteit goed, maar vond ze de de parallel die Rutte met de mazelen trok in zijn toespraak, wat voorbarig. "Van mazelen weten we dat dit na inenting hele goede immuniteit geeft die levenslang beschermt." 

Voor mazelen geldt ook dat het zo infectieus is, dat groepsimmuniteit pas werkt als 95 procent van de bevolking afweer heeft. Dan pas kun je spreken van groepsimmuniteit en dan kun je ook de 5 procent die – uit bijvoorbeeld religieuze overwegingen niet ingeënt is - beschermen. "Dit soort details weten we gewoon nog niet voor corona." 

Levenslange bescherming 

Voor de coronavirussen weten we ook niet of de afweer ook levenslang beschermt, aldus Feltkamp. "Ik verwacht dat dit eerder een paar jaar is zoals bij andere griepvirussen." 

Achteraf testen 

Anton van de Lindeloo heeft lichte klachten gehad, maar is niet getest op corona. Hij vraagt zich af of we achteraf nog kunnen testen om te bepalen of we als groep immuun zijn geworden. 

Inmiddels is niet precies duidelijk hoe groot de groep Nederlanders is die geïnfecteerd is, omdat niet iedereen die ziek is getest wordt. Volgens Feltkamp is er een test die antistoffen in het bloed meet. Daarmee is het mogelijk om ook nog achteraf aan te tonen of iemand corona heeft gehad. "Het is heel belangrijk dat we achteraf grote steekproeven nemen in de Nederlandse bevolking om te testen hoeveel mensen er nou geïnfecteerd zijn." 

Bovendien denkt Feltkamp dat mensen het heel fijn zouden vinden als ze achteraf weten of ze het virus hebben doorgemaakt en is het belangrijk voor toekomstige maatregelen. "Het testen van die antistoffen gaat een enorme vlucht nemen de aankomende maanden." 

Corona-spreekuur 

Deze en meer vragen kwamen vandaag aan bod in het corona-spreekuur. Hierin beantwoorden experts vragen van luisteraars over het coronavirus en de maatregelen van het kabinet. Heeft u zelf een corona-gerelateerde vraag? Mail de redactie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of word lid van de Spraakmakers Community. 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1